Efter EU:s momsförslag: ”Seger för dansk e-handel”

Danska nätbutiker har länge efterfrågat mer moms i hemlandet vid e-handel i utlandet.

I början av december presenterade EU-kommissionen ett nytt momsförslag som bland annat innebar att småföretag med försäljning i andra EU-länder som understeg 10 000 euro skulle hantera sin moms i hemlandet. Förslaget har tagits väl emot hos de danska nätbutikerna, som den senaste tiden fått se allt fler av de danska e-handelskonsumenterna vända sig utomlands i jakten på lägre priser.

Branschordganisationen för e-handel i Danmark, FDIH, menar att det är “en seger för dansk e-handel” om förslaget går igenom.

Annons

- Det här är supergoda nyheter från Bryssel och vi har tillsammans med Dansk Ehrverv kämpat för det här i många år. Om det går igenom är det en stor seger för danska nätbutiker, rättvis konkurrens och Danmark generellt, säger Niels Ralund, VD för FDIH i ett uttalande.

"Har kämpat i åratal för bättre regler"

EU-förslaget innebär enligt FDIH att utgångspunkten blir att man som kund betalar den moms som gäller i hemlandet. Gränsen på 10 000 euro motsvarar ungefär 75 000 danska kronor, vilket kan jämföras med de 280 000 danska kronor som gränsen går vid i dag. Verksamheter i Kina och USA ska dessutom alltid betala momsen som gäller i det EU-land varan skickas till.

Enligt Niels Ralund är den summa som danskarna e-handlar för i andra länder mer än fyra gånger högre än den summa som medborgare i andra länder årligen e-handlar för i Danmark.

- Danska myndigheter saknar, trots ihärdiga insatser, mer än 500 miljoner kronor i moms från verksamheter bara inom EU. Vi har kämpat i åratal för att få bättre regler som säkerställer jämlik konkurrens. Därför är det svårt att dölja vår glädje nu när det börjar ljusna och vi ser framför oss att nätbutikerna får bättre förutsättningar att öka statens intäkter, säger Niels Ralund.

EU:s nya momsregler för e-handlare kan enligt FDIH bli verklighet år 2020.

Annons