Här är e-handelskommunen med bäst fart i

Oväntad vinnare när Payson undersökte saken.

Vem hade kunnat tro att Munkfors skulle vara den kommun där det startar flest e-handelföretag i förhållande till folkmängden? Så är det i alla fall, om man får tro Payson, som efter att ha undersökt saken utsett Munkfors kommun till Sveriges bästa e-handelskommun 2018. Värre var det i Piteå, som hamnade sist på listan.

Tar hänsyn till folkmängd

Genom att gå igenom hur många e-handelsbolag som startat i respektive kommun och väga in hur stor befolkning kommunen har, lyckades Payson skapa ett index som de menar ger en indikation på var tillväxten av e-handelsbolag är starkast.

Annons

Dock tycks metoden ge små kommuner en viss fördel. I vinnarkommunen Munkfors ska det under hela 2017 exempelvis endast ha startats två nya e-handelsföretag på hela året. Det kan jämföras med Stockholm, där 425 sådana bolag startades. Ändå återfinns Stockholm inte förrän på plats fyra på listan, eftersom kommunen har en så mycket större befolkning än vad Munkfors har. Enligt samma princip återfinns Malå kommun, där endast ett e-handelsföretag startade under 2018, på plats 18, samtidigt som Malmö med 94 nya bolag inte hittas förrän på plats 30. 

"Oändliga möjligheter"

Payson har även tagit bort de kommuner där inget nytt e-handelsföretag startade och kvar blev då ändå 229 kommuner som fick vara med på listan. Payson menar i alla fall att utvecklingen tydligt visar på att allt fler entreprenörer väljer att starta e-handel.

- Konsumenternas beteende har förändrats i takt med digitaliseringen och många företag har insett vilka oändliga möjligheter som finns när man driver e-butik. Allt fler vågar nu också ta steget att starta e-handelsföretag eftersom tröskeln är låg tack vare smidiga designverktyg och säkra betalningslösningar. Detta gör att den digitala handeln allt mer utmanar den fysiska, säger Emma Lindgren, marknadschef på Payson, i ett pressmeddelande.

Annons