Helgläsning: Jarno gjorde en “Avicii” redan 2003

Få har väl missat storyn om en ung Avicii som ber om feedback på sin nya låt på ett forum och inte får ett enda svar. Denna helg bjuder vi på en flashback till 2003 med Nellygrundaren Jarno som har vissa paralleller.

Den mer kända varianten av denna historia är den som handlar om DJ-stjärnan Aviciis (Tim Bergling) tidiga liv, men Jarno Vanhatapio, Nellys grundare, är också en av de framgångsrika personer där man kan blicka tillbaka och hitta en historia som ger perspektiv och hyllar entreprenören som aldrig ger upp.

Innan Avicii var känd eller hade uträttat stordåd var han nämligen aktiv på ett av IDG:s forum för musiker. Han postade en länk till sin låt och bad om feedback, ingen svarade.

Annons

Men ingen svarade...

Här kunde historian slutat som en av de många andra krossade barndomsdrömarna där ute som vi aldrig får höra om, men som tur är gav Tim inte upp och fortsatte göra musik. Det slutade ju ganska bra för honom ändå.

Jarno gjorde nästan likadant

Eftersom vi idag berättat om Jarnos senaste projekt och att han återgår till sina rötter, tänkte vi det vore passande med lite helgläsning och nostalgi som handlar om just honom och hans första bolag. Jarno var tidigare ute än Avicii och platsen var liknande, men motsvarigheten inom webb och e-handel på denna tid, nämligen Webmaster Network.

Året var 2003 och bolaget Nelly var inte ens registrerat. Jarno registrerade sig på forumet och bad om lite feedback på sin sida.

För tjejer med underliga fantasier™

Så hur såg då sidan han ville ha feedback ut på då? Jo, med lite hjälp från Archive.org lyckades vi få fram följande sparade bild av sidan. Vissa bilder finns tyvärr inte kvar men ni får använda fantasin för att visualisera det som saknas.

Annons

En medlem kommenterar att sidan ser ut som en reklamsida, Jarno är lite osäker om han är ironisk och om det verkligen är en bra sak och faktum är att vi aldrig får reda på vad "Troxic" menade. Kanske är reklamsidor heta, eller så var det en dold förolämpning, ingen vet och ingen kommer någonsin bli klokare i ämnet.

Sedan blir det mest snack om språket

Som vanligt på forum så gillar man att poängtera de små sakerna, som lite särskrivningar och liknande. Jarno tar emot feedbacken väldigt bra men ber folk specificera felen, i utbyte erbjuder han att skicka en trosa som tack för hjälpen.

- Hmm, vi får kika på det. Om du tipsar mig på de du menar så sparar vi tid. Så skickar vi en trosa =)

Sen haglar det in konstruktiv feedback kring språket från medlemmarna, men sedan går tråden över till att handla om att Jarno skulle ha stulit någon mening ur någon annan medlems köpvillkor. Något som tydligen ska vara utrett sedan tidigare, men som fortfarande stör medlemmen i fråga.

Då tröttnar Jarno:

- Detta är det sista som skrivs av mig på detta forumet. Så det behövs inga svar. Har förresten inte tiden heller, då det inte ger mig något. Trodde man kunde byta erfarenheter och tjänster m.m. Gav några råd om import m.m
Men alla verkar ha en taskig och avundsjuk attityd mot varandra...

Och till slut låses tråden, som så brukar ske när vi pratar om forum på nätet där det lätt urartar.

Men Jarno återkom - och han är inte ensam

Men det var inte sista gången Jarno var aktiv på forumet, han ville köpa annonser längre fram i tiden och startade även andra trådar, men de får du leta upp själv.

Webmaster Network var på många sätt en grogrund för nät-entreprenörer i Sverige och är fortfarande. Jag är själv medlem sedan 2005 och en av moderatorerna där. För att nämna fler spännande bolag och personer än Jarno behöver man inte leta länge, här kommer några exempel:

  • Thomas Meivert, som grundade Webmaster Network är också mannen bakom TV.nu som såldes till Schibsted.
  • Mikael Robertsson grundade Flightradar24 och Flygresor.se (såld förra året till eTRAVELi).
  • Mats på Lastbryggan.se var en tidig och aktiv medlem.
  • Joel på Partykungen var aktiv här med de projekt han hade innan e-handeln.
  • Tobias Larsson som var en av pionjärerna inom SMS-betalningar med bolaget Cellsynt.
  • Katrin på Kodmyran.se var också en flitig besökare.
  • Nicklas på presenteriet.se
  • Christian Omander som är en av grundarna till Coolstuff hängde här redan 2003
  • Och såklart många många fler, tipsa gärna om vi glömt någon.

Gå in och läs tråden här eller sök upp andra gamla spännande trådar och skapa din egen helgläsning om denna ej räcker till.

Huvudbild: Victor Korniyenko (CC BY 3.0)

Annons