Annons

Internationella jättar ett hot mot små E-handlare

Internationella jättar ett hot mot små E-handlare

2013-05-15 10:37

Små e-handlare går en tuff framtid till mötes. I alla fall om man ska tro experterna som menar att stora kedjor och internationella jättar är på väg att slå ut de små aktörerna på nätet. Men det finns saker som små e-handlare kan göra för att hålla de större stången.

E-handeln i Sverige fortsätter att slå rekord. Under 2012 såg näthandeln en tillväxt på 14 procent för helåret och den totala omsättning för förra året landade på 31,6 miljarder kronor.

Men e-handelns tillväxt är inte bara rosa moln och luddiga kaniner. Det betyder även att konkurrensen ökar, och enligt experter pågår det nu en kamp där internationella jättar slår ut de små e-handlarna på nätet.
– Konkurrensen på nätet är mycket häftigare än den mellan butiker. Vi tror att vi har framför oss en utslagning av aktörer innan allt sätter sig. Det är väldigt lätt för kunden att bara klicka sig vidare säger Jonas Arnberg, konsultchef för handel vid HUI research.

Zalando på offensiven

På senare år har vi sett flera stora aktörer och kedjor ta in nytt kapital för att expandera och bredda sitt utbud i hopp om att ta ytterligare marknadsandelar. Det har också börjat dyka upp flera internationella jättar i Sverige.

Och Jonas Arnberg tror att många av de stora kedjorna och internationella aktörerna kommer att klara sig bra. Något som även Klarnas e-handelsrådgivare Fredrik Lennström är beredd att hålla med om.
– Tydligaste hotet just nu kommer från Zalando som med intensiv marknadsföring hotar inhemska nätbutiker på allvar, säger Lennström som också ger några siffror för vad som krävs för att överleva utslagningen.
Enligt Lennström går det ofta en gräns vid ungefär fem miljoner i omsättning som är svår att bryta igenom. Anledningen är att det är svårt att nå tillräckligt med kunder utan att riskera kapital på marknadsföring.

Kirurgiska attacker

Men det är inte bara nattsvart i tunneln för landets mindre e-handlare.
– Jag vill dock betona att det alltid finns plats för kirurgiska attacker från mindre aktörer, säger Fredrik Lennström och pekar på olika strategier för att överleva med små medel.
En viktig del är att hitta samarbeten med större aktörer som gör att små e-handlare får fördelar som stora har. Det kan till exempel vara inom marknadsföring och logistiklösningar.
– Anpassa kostnader och ambitioner efter förutsättningarna. Det finns gott om plats för mindre aktörer som når delar av marknaden. Internet är inte en enda stor plats där allt är gemensamt och tillgängligt för alla. Det finns flera grupper som inte kan nås eller tillgodoses av de stora aktörerna som inte har råd, tid eller möjlighet att anpassa sina erbjudanden till minoriteter, säger Lennström.

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

flennstrom
2013-05-15 11:29

Håller ni med om att det är svårt att bryta igenom vissa nivåer? Ni som har vuxit förbi tex 5 miljoner, har ni upplevt språng i tillväxten?

Parvelito
2013-05-15 14:22

I stort har du rätt i analysen, men det finns en hel del steg på vägen:

1: Att komma igång. En del hel kommer inte igång mer än ytterst sporadiskt eftersom det inte bara är att sätta upp en shop så kommer kunderna. Obehaglig överraskning för många.

2: Att passera miljonen har visat sig vara svårt för många. Där någonstans behöver man struktur i sitt sätt att arbeta. Det som var en deltidssyssla tar mer tid än man har, och binder mer kapital än man har. Men det genererar ingen vinst.

3: Din gräns på fem miljoner, där man måste börja ha hjälp i form av personal som är självgående.

4: Nästa gräns går vid kanske 15-20Mkr, när man behöver tänka i vidare cirklar än man gjort hittills. Det är svårt för många att anställa mellanchefer och ge dem rätt ansvar, att tänka marknadsföring på ett annat sätt och att tänka logistik och administration på ett nytt sätt.

Alla belopp är väldigt ungefärliga och kan variera stort. Men motstånden finns där ändå. En del har inga större problem att passera dem, för andra blir det svårare om affärsmodell och infrastruktur inte går att skala upp.

Annons
Norska varumärken krigar mot prisjämförelsesajter

Norska varumärken krigar mot prisjämförelsesajter

"Synd att butikerna hamnar i kläm".

Annons
Annons
Etsy förvärvar marknadsplats för 2,6 miljarder

Etsy förvärvar marknadsplats för 2,6 miljarder

Allt fortsätter som förr, men vd:n får gå.

Sellpy omsatte över 100 miljoner -

Sellpy omsatte över 100 miljoner - "Jobbar på alla fronter"

Rött resultat - "Satsar hellre på tillväxt".

Sålde piratkopior - på kosttillskott

Sålde piratkopior - på kosttillskott

Amazon drabbade av piratföretag.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

"Det har varit ett tufft år".

E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

Människor och robotar i harmoni?

Prisjakt satsar på Danmark:

Prisjakt satsar på Danmark: "Ser stor tillväxtpotential"

Finns nu i hela Norden.

Annons
Annons
Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Växte med över 100 miljoner.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta