Internetbrist hindrar inte Nordkoreansk E-handel

E-handeln sprider sig över världen, nu har den även letat sig in i Nordkorea. Det trots att landet saknar Internet.

Nordkorea räknas som en av världens mest slutna diktaturer och Internet är inte något som är tillgängligt för den ordinära medborgaren. Det hindrar inte landet från att lansera sin första e-handelssajt, Okryu.

Sajten, som främst riktar sig till smartphoneanvändare, erbjuder allt från kläder, skor, väskor och mediciner till möbler och mat från en rad olika nordkoreanska företag. För att se till att inga utomstående shoppar från sajten, och för att inga nordkoreaner ska råka snubbla över information på den stora vida webben, kommer sajten endast att fungera på landets egna "intranät".

Annons

Lättare att jämföra

Det nordkoreanska intranätet, som innehåller strikt kontrollerad information av staten, har funnits sedan några år tillbaka men än så länge är det få nordkoreaner som använder det, då få har tillgång till en dator. Däremot växer antalet smartphoneanvändare, eftersom man tydligen inte anser detta vara ett hot mot landets stela samhällsordning, och 2013 fanns det två miljoner smartphones i landet, en för var tionde nordkorean.

Förra året lanserades även Nordkoreas mobiltelefonnät, Koryolink. Inte så konstigt då att den nya sajten Okryu är mobilanpassad. Den nya e-handeln innebär också att det kommer att bli lättare för landets invånare att jämföra priser då varorna presenteras sida vid sida. Reklam är i princip obefintligt i Nordkorea, något som innebär att man måste åka runt mellan butiker för att jämföra.

 

Källa: VA, ArkansasOnline
Foto: J.A. de Roo, CC BY-SA 3.0

Annons