JD.com steg som en raket första dagen på börsen

I förra veckan debuterade det kinesiska e-handelsföretaget JD.com på Nasdaq, och man överträffade introduktionspriset med över tio procent. Något som tillförde bolaget cirka 1,8 miljarder dollar i färskt kapital.

I februari avslöjade JD.com, Kinas näst största e-handelsbolag, sina planer på en börsintroduktion i USA. I torsdags förra veckan skedde noteringen på Nasdaq och aktien steg snabbt 10 procent från noteringskursen på 19 dollar.

Börsintroduktionen värderar bolaget till 26 miljarder dollar och tillförde cirka 1,8 miljarder dollar i färskt kapital. Det gör också grundaren Richard Liu till miljardär. Säljande aktieägare, däribland Liu och Tiger Global Management, kommer nämligen att få ungefär en fjärdedel av intäkterna.

Annons

JD.com sålde också aktier i en riktad emission till Tencent, Kinas dominerande företag inom sociala medier. Redan i mars köpte Tencent 15 procent av e-handelsjätten och enligt avtalet skulle Tencent köpa ytterligare 5 procent av aktierna i JD.com när den planerade börsintroduktionen var avklarad.

Alibaba näste man till rakning

Nu väntar investerarna på nästa stora kinesiska börsintroduktion i USA. I slutet av sommaren planerar nämligen landets största e-handelsföretag Alibaba, att ta klivet in på börsen. En introduktion som väntas inbringa så mycket som 20 miljarder dollar.

Alibaba väntas få en prislapp på bortåt ofantliga 245 miljarder dollar vid noteringen. Det är med än det kombinerade börsvärdet på USA:s två största e-handelssajter Amazon och Ebay.

Källor: Financial Times, DI

Annons