KF säljer sin ägarandel i Akademibokhandeln

Private Equity-bolaget Accent Equity Partners köper Kooperativa Förbundets andel på 65 procent av aktierna i Akademibokhandeln.

Akademibokhandeln som driver 120 butiker, och sedan i fjol även nätbokhandeln Bokus, omsatte under 2014 drygt 1,7 miljarder kronor. Samtidigt kunde man redovisa ett starkt resultatlyft jämfört med föregående år då båda försäljningskanalerna under året ökade sina andelar på den svenska bokmarknaden.

Nu säljer Kooperativa Förbundet, KF, sin ägarandel på 65 procent i Akademibokhandeln. Försäljningen är ett led i den renodling mot dagligvaruhandeln som KF-koncernen inledde 2013. Köpare är investeringsfonden Accent Equity 2012.

Annons

– Den goda resultatutvecklingen är effekten av ett mycket framgångsrikt vändningsarbete. Samtidigt har KF-koncernen en tydlig strategi att fokusera på sin kärnverksamhet, säger Tommy Ohlström, vd för KF.

Minoritetsägare stannar

Ägarbytet uppges inte innebära några förändringar för anställda eller franchisetagare. De två största minoritetsägarna, stiftelsen Natur & Kultur och Killbergs, kommer att vara kvar. De övriga har erbjudits att sälja sina aktier och över 90 procent av dem har tackat ja.

– KF har varit en bra och ansvarsfull huvudägare Accent stöder vår affärsplan för såväl den fysiska som digitala boken säger Maria Hamrefors, vd i Akademibokhandeln AB.

 

Annons