Kanadensiska posten i strid efter att e-handlare lämnat

Posten i Kanada kan stanna upp helt på fredag och man skyller indirekt på e-handlare.

Canada Post har gett ett ultimatum till fackförbundet för landets postanställda. Antingen accepterar de Canada Posts senaste bud i förhandlingarna eller så skickas runt 50 000 postarbetare ut på gatan utan betalt.

Förhandlingarna ska ha pågått sedan november förra året och sägs nu tära på verksamheten hos Canada Post.

Annons

- Osäkerheten orsakad av långvariga förhandlingar och fackens strejkmandat har en negativ och eskalerande inverkan på posttjänsten. Vi har informerat facket att anbudet som presenterades den 25 juni 2016 anses slutligiltigt, eftersom det utgör en rättvis och rimlig ram för uppgörelse, meddelar Canada Post.

Det intressanta är dock att Canada Post ger tre nyckelpunkter till varför de nu måste se över anställningsavtalen där pensionen kommit att bli en känslig fråga.

Alla stora e-handlare lämnar

Nästan alla Canada Posts större e-handelskunder sägs ha lämnat bolaget för konkurrenter. Något som ska ha minskat volymerna ifrån dessa kunder med över 75 procent. Antalet paket som kommer in till terminalerna sägs nu inte vara tillräckligt för att fylla ett helt arbetsskift. Sedan kämpar de som alla andra postaktörer med sjunkande brevvolymer.

Facket för postarbetarna accepterar dock inte ändrade pensionsavtal och säger att Canada Post vägrar att förhandla rättvist med dem.

- Vi visste att detta var deras plan från början. De saboterar den offentliga bilden av posten. De vägrade att förhandla rättvist med oss och nu låser de dörrarna och kommer att försöka svälta oss till underkastelse, säger Mike Palecek, ordförande i den kanadensiska unionen för postanställda.

Vad som nu kommer att hända är oklart. I det fall att facket inte accepterar det senaste budet så infaller alltså en lockout på fredagen. Detta ska vad vi förstår påverka stora delar av posten i landet utom vissa viktiga försändelser. Enligt stridsåtgärden man nu antagit så kommer kollektivavtalet som finns idag att sluta gälla på fredag.

Canada Posts vinst minskade till 169 miljoner kanadensiska dollar 2015 ner från 299 miljoner 2014. Innan dess gjorde man dock förlust flera år i rad.

Annons
Annons