Kina förbjuder e-handlarna att sälja bibeln

Religion känsligt ämne.

Kinesiska myndigheter ska ha tvingat ett flertal kinesiska e-handelsföretag och marknadsplatser, att sluta att sälja biblen. Den som nu söker på "Bibeln" på exempelvis Alibaba, Taobao, Tmall, JD.com eller Amazon.cn, ska sedan några dagar tillbaka inte kunna finna några biblar. Akademiska bibelstudier och sagor kopplade till olika bibelkaraktärer ska dock finnas kvar. Det rapporterar Dagens industri, Di. 

Jesus skulle bytas mot presidenten

Orsaken ska vara att landets mäktiga kommunistparti ogillar att befolkningen organiserar sig i andra rörelser än just det egna partiet och förbudet mot att sälja boken i på de kinesiska marknadsplatserna ska bara vara ett i en lång rad av påtryckningar som riktats mot kristna utövare. Tidigare ska myndigheterna bland annat ha gjrot tillslag mot kyrkor och försökt tvinga dem att ersätta bilder på Jesus med presidenten Xi Jinping. Religion är alltså minst sagt ett känsligt ämne i landet.

Annons

- De har länge försökt att minska kristendomens inflytande i Kina. De har rivet ner kors på många kyrkor. Att man inte kan hitta bibeln på nätet är dock inget jag hört talas om innan, säger en kristen man i 40-årsåldern i Hongkong som är aktiv inom den lokala kyrkan, till Di.

Förhandlar med Vatikanen

Händelsen sägs även sammanfalla med Pekings förhandlingar med Vatikanen om utnämningar av biskopar. Frågan är kontroversiell eftersom Vatikanen är ett av få länder som officiellt erkänner Taiwan som ett eget och självständigt land.

Även vissa bokaffärer på en sociala medie-app som heter WeChat, ska ha fått sitt utbud av kurslitteratur kritiserat och det ska ha förekommit hot om straff för den som säljer bibeln.

Annons