Konsumentverket totalsågar nätbutikernas sängar

Risk för svåra kroppskador - nu stoppas alla testade sängar.

Konsumentverket har testat sängar i sin senaste marknadskontroll och myndigheten är långt ifrån nöjd med produkterna man testat. Uruselt är ordet som används och fem av de testade sängarna sägs vara så dåliga att användandet av dem kan leda till “svåra kroppsskador”.

"Många säljer sängar via webbportaler"

Totalt granskade Konsumentverket 17 sängar av typen våningssängar eller höga sängar och nio stycken skickades till testlabb. Sängarna såldes av olika butiker varav flera var stora och kända e-handlare som Bygghemma.se, CDON.se, Furniturebox.se, Passion Home med flera. Med i testet fanns förstås också butikskedjor som Jysk, Mio och IKEA.

Annons

- Sist vi testade våningssängar var resultatet också nedslående. Det här tyder på att branschen inte har blivit bättre på att ställa säkerhetskrav på sina leverantörer. Det finns även tecken på en omogen bransch där många säljer sängar via webbportaler och inte har full kontroll på produkten som skickas direkt från tillverkaren till konsumenterna, säger Maria Holmberg.

Av de nio testade sängarna så begär Konsumentverket att alla säljstoppas. Flera av dem ska även återkallas från konsumenterna. Den enda e-handlaren som “klarade sig” var Furniturebox.se som fick se sitt ärende avslutas med påpekande, där mindre brister bedöms kunna fixas i kommande produktion.

“Om företaget inte stoppar försäljningen kan vi utfärda ett försäljningsförbud. Om företaget bryter mot förbudet måste de betala ett vite.”, skriver Konsumentverket i sin marknadskontroll.

Återkallelse bedöms från fall till fall

Bygghemmas säng säljstoppades, likaså CDON:s och Passion Homes som även ska återkallas från konsument.

“Hur återkallelsen går till bedöms från fall till fall och beror på vilka fel som har upptäckts. Det är företaget och Konsumentverket som kommer överens om vilka åtgärder som ska genomföras.”, skriver Konsumentverket.

Flera sängar som inte skickades till testlabb stoppades även de direkt. Bland dessa fann vi e-handlare som Sleepo, Confident Living och KitchenTime som alla sålde samma modell av en loftsäng. Mio fick likaså ta bort sin säng ur sortimentet vid granskningen.

Det var bara en butik som fick sin säng godkänd och det var IKEA som kunde visa upp korrekta testrapporter, vilket gjorde Konsumentverket nöjd. Rapporten som släpptes idag är preliminär och flera ärenden pågår fortfarande, meddelar myndigheten.

Annons
Annons