Kraftig kritik efter förbud mot drönarfotografering

Kritiken är massiv efter att Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att all fotografering med drönare är att betrakta som övervakning.

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade i fredags att all fotografering från drönare är att betrakta som kameraövervakning, och därför bara kan tillåtas på en egen inhägnad tomt eller i syfte att förhindra brott. Domen har fått både privatpersoner, politiker och investerare att reagera, rapporterar bland andra Aftonbladet.

Vill ändra lagen

En av dem är riksdagsledamoten Richard Nordin (C).

Annons

– Det här visar att tekniken har sprungit ifrån politiken. Vi pratar om en föråldrad lagstiftning från 70-talet som försvårar för företag och människor med kreativa idéer. Att drönare skulle utgöra ett integritetsproblem generellt sett stämmer inte. Och när domstolen har tolkat lagen på det här sättet behöver vi ändra lagen, säger han till Aftonbladet.

Beslutet, som kan antas ha en negativ inverkan på de utökade drönartillstånden som Luftfartsverket hade hoppas på, väntas dessutom leda till att många inom drönarindustrin blir arbetslösa och att företag som är verksamma inom drönarbranschen tappar i värde på börsen.

Rättsprocessen har drivits av Datainspektionen som anser att de förarlösa flygfarkosterna hotar den personliga integriteten.

Annons