Krisande bönder på Kreta får hjälp av Matsmart

Ska sälja olivolja och för varje såld flaska ge tillbaka några kronor till bonden.

Sedan Matsmart såg dagens ljus för några år sedan har företagets ambition varit att göra något åt den stora mängden mat som slängs varje år, något som i sin tur ska bidra till att göra en insats för klimatet. Konceptet handlar främst om att sälja till exempel felmärkta matvaror med bra rabatt men nu avviker Matsmart något från sitt vanliga upplägg.

Enligt företaget har grekiska bönder fått en tuff tillvaro i den ekonomiska krisens och klimatförändringarnas spår. Därför inleder Matsmart nu ett samarbete med företaget Konstantine’s som importerar olivolja från västra Kreta. Matsmart ska helt enkelt sälja en av Konstantine’s oljor som ska komma från ett oliver som växer på ett träd som är väldigt känsligt för förändringar i miljön.

Annons

Upp till 10 kr per flaska i retur 

För Matsmarts del handlar samarbetet dessutom om att ge mer tillbaka till bönderna som i den ekonomiska krisens spår ofta går miste om intäkter när de säljer sin olivolja på bulk till utlandet istället för att själva tappa den på flaskor.

- Det vill vi ändra på. Genom att köpa olivoljan direkt av bönderna så stannar en större del av det värde som skapas kvar hos dem. Dessutom låter vi en del av vår vinst gå tillbaka till bönderna, ungefär som i initiativet med enkronan för att stötta de svenska mjölkbönderna, säger Karl Andersson, VD på Matsmart.

Den aktuella olivoljan ska ha producerats på västra Kreta i 4 500 år och för närvarande pågår ett forskningsarbete som ska resultera i en plan för hur jordbruket ska kunna utvecklas i takt med att klimatet förändras. Hos Matsmart kommer oljan att kosta 49 kronor för 250 ml och 79 kronor för 500 ml. Av det går 5 respektive 10 kronor för varje såld flaska tillbaka till bönderna.

Annons