Låt nätbutiken ändra fokus över dagen tipsar Klarna

Att äldre e-handlar mindre än yngre har undersökningar visat. Samtidigt finns det en stor potential i att anpassa och göra det enklare för äldre att e-handla. Att få de äldre att shoppa kan också handla om rätt tidpunkt på dagen enligt betalleverantören Klarna.

Enligt en undersökning av betalleverantören Klarna står åldersgruppen 55+ för den största tillväxten inom e-handeln. De står bakom en transaktionsökning på över 30 procent jämfört med föregående år.

Enklare webbshoppar och smidigare system hjälper förmodligen denna grupps starka tillväxt.

Annons

En annan intressant sak som Klarna ser i sina siffror är hur konsumenterna handlar över dagen. Det är nämligen tydligt att äldre människor handlar tidigt på dagen medan yngre shoppar på kvällen.

- Det borde betyda att man skulle kunna anpassa butiker över dagen för att passa de olika åldersgrupperna. Ett sätt kan vara att möta åldersgruppernas preferenser genom att ändra vilka produkter som skyltas över dagen. Om du tex säljer batterier kan det vara värt att visa hörapparatsbatterier på morgonen men byta dem till babylarmsbatterier framåt kvällningen, skriver Fredrik Lennström, Klarnas öra mot e-handelsmarknaden.

Källa: Klarna

Annons