Mathems spritplaner grusas av svensk alkohollag

Nätmatbutiken har under flera år haft planer på att sälja alkohol på nätet men stoppas av den svenska lagstiftningen.

Att sälja alkoholhaltiga drycker på nätet är förbjudet enligt svensk lagstiftning. Men trots det svenska regelverket är det möjligt för konsumenter att köpa alkohol på nätet från ett annat EU-land, så länge det är för ett personligt bruk.

Något aktörer som danskregistrerade Winefinder tackar för. Sommaren 2013 inledde nätvinhandlaren även ett samarbete med City Gross, något som gjorde det möjligt för dagligvarubutiken att sälja vin tillsammans med sina matkassar.

Annons

Det sågs inte med blida ögon av Systembolaget som snabbt polisanmälde båda företagen. Åklagaren valde dock att inte gå på Systembolagets linje och lade senare ner förundersökningen. Men City Gross är inte den enda matbutiken som vill sälja alkohol på nätet.

Nätbaserade Mathem har också haft planer på att sälja alkoholhaltiga drycker. Enligt Breakit ska Mathem under flera års tid ha tittat på möjligheten att kringgå svensk lagstiftning för att kunna sälja alkohol.

– Då hade vi förslag på en prenumerationstjänst, så att man kunde få ett vinpaket i färdiga matkassar, säger Staffan Mörndal, som är partner i riskkapitalbolaget Verdane samt sitter i Mathems styrelse till Breakit.

Ett svenskregistrerat bolag

Det ska idag inte finnas några omedelbara planer på att börja sälja alkohol ifrån Mathems sida. Bland annat då det finns flera problem som måste lösas för att göra det möjligt.

Ett av dessa är logistiken. Mathem är ett svenskregistrerat bolag och enligt svensk lag får svenska bolag inte lagerhålla alkohol, utan leveransen måste ske så fort alkoholpaketet har passerat gränsen.

Tomas Kull, VD för Mathem, konstaterar också det idag är omöjligt för ett bolag som Mathem med försäljning av alkohol på nätet. Men om regelverket såg annorlunda ut är det ingen tvekan om att nätbutiken skulle börja med hemleverans av alkohol.

– Självklart skulle vi göra det! Absolut. Men som det ser ut nu går det inte eftersom Mathem är ett svenskt bolag registrerat i Sverige, säger Tomas Kull.

Annons
Annons