Miljarder till delningsekonomin – men produkterna försvinner

Att dela på produkter är en bra idé - så länge användarna inte snor dem.

Nyligen meddelade e-handelsjätten Alibaba att de, tillsammans med andra investerare, gått in med 700 miljoner dollar, eller nära 6 miljarder kronor, i startupföretaget Ofo. Ett kinesiskt företag som hyr ut cyklar och är en del av den hajpade delningsekonomin.

Ofo konkurrerar med en annan cykeluthyrnings-tjänst med namn Mobike, som backas av Kinas andra nätjätte, Tencent. Tencent var nyligen med i en investering på 600 miljoner dollar i Mobike. Startupföretagen inom delningsekonomin lockar alltså till sig en hel del pengar i Kina.

Annons

Allt är dock inte guld och gröna skogar kring dessa företag som vill hjälpa kunderna att dela på resurser. Ibland går det helt enkelt inte som man hade tänkt sig.

90 procent av cyklarna "försvann"

Ett annat cykeldelningsföretag kallat Wukong Bicycles fick nämligen se nästa hela sitt bestånd av cyklar försvinna kort efter lanseringen. Efter ett halvår ska 90 procent av företagets cyklar ha försvunnit eller blivit stulna, ingen vet riktigt. När man insåg att cyklarna behövde GPS, för lokalisering, var det redan för sent och företaget har nu gått i konkurs.

Grundaren av Wukong Bicycles ska ha kommenterat det hela med att han “nu ser det hela som ett välgörenhetsprojekt”. Att kunna lokalisera produkterna som delas mellan användarna är tydligen ganska viktigt. Wukong Bicycles är dock inte ensamma om att förlora nästan hela sitt bestånd av produkter som var tänkta att delas vidare.

Borde fungera för paraplyer?

E Umbrella är ett annat kinesiskt företag som vill rida på vågen inom delningsekonomin. I stället för cyklar, en marknad där det uppenbarligen finns en del aktörer redan, så tänkte sig E Umbrella att man skulle kunna göra likadant med paraplyer.

Företaget placerade ut 300 000 paraplyer i 11 kinesiska städer som förbipasserande kunde låna för en liten summa pengar. Instruktionerna för hur man lämnade tillbaka dem sägs dock ha varit otydliga och nu är alla paraplyer borta. Vad som har hänt med de hundratusentals paraplyerna är något oklart men folk verkar helt enkelt inte lämna tillbaka dem som det var tänkt.

Miljoner ytterligare paraplyer

E Umbrella har dock inte låtit detta avskräcka dem. Företaget har tidigare fått in 10 miljoner yuan, över 12 miljoner kronor, i kapital och planerar att sprida ut ytterligare 30 miljoner paraplyer över hela Kina innan året är slut, förhoppningsvis med lite striktare regler kring användningen.

Annars kanske grundarna av E Umbrella också får se sitt företag som ett avslutat välgörenhetsprojekt, likt Wukong Bicycles.

Annons
Annons