Nästan hälften av Sveriges nätbutiker drivs av kvinnor

Fler män än kvinnor driver företag i Sverige, men andelen kvinnor ökar. Särskilt inom e-handeln där nästan hälften av bolagen idag drivs av kvinnor, det visar en ny undersökning.

Enligt LRF Konsults Lönsamhetsbarometer ökade lönsamheten bland Sveriges småföretagare under helåret 2014. Den växande näthandeln lyftes fram som en av förklaringarna, och e-handeln ska förutom att göra småföretagen lönsamma, även hjälpa till att jämna ut klyftorna.

Idag drivs drygt en fjärdedel av svenska företag av kvinnor, 72 procent av de verksamma företagarna i Sverige män, enligt SCB. Men andelen kvinnor ökar, inte minst inom e-handeln där nästan hälften, 48 procent, av bolagsinnehavarna är kvinnor. Det enligt en färsk genomgång på Allabolag.se, som tagits fram på uppdrag av Payson.

Annons

– Generellt startar kvinnor bolag inom inredning, mode och hälsa, även om det är många män inom det området också. Män är överrepresenterade när det gäller teknik och bygg, säger Emma Lindgren, marknadschef på Payson till Dagens Industri.

Män driver de största aktörerna

Statistiken visar även att personer i åldrarna 26-41 år den största gruppen som driver e-handelsföretag i Sverige. 25 procent av företagen drivs av en företagare i åldern 34–41 år och 22 procent av har en bolagsinnehavare i åldern 26–33 år.

Att kvinnor gillar att bedriva e-handel beror enligt Emma Lindgren bland annat på den flexibilitet som företagandet erbjuder.

– Allt fler kvinnor vill driva eget och då är det naturligt att starta butik på nätet. Där kan man testa en idé utan stora insatser. Man kan göra det hemifrån, samtidigt som man jobbar eller studerar och man behöver inte flytta till en storstad eller investera i en butik.

Totalt är cirka 9 600 bolag verksamma inom e-handelsområdet enligt Allabolag.se, och de allra flesta är av den mindre sorten. Och även om kvinnorna inom området närmar sig till antalet är det fortfarande männen som driver de största aktörerna. Drygt 80 procent av bolagen som har en omsättning på över 10 miljoner kronor drivs av män.

–Så är det idag. Men kvinnor är på gång inom det här området och många av de nystartade bolagen kommer att bli större med tiden, säger Emma Lindgren.

Annons