Annons

Nätbutiken CDON.com är nu öppen för business

Nätbutiken CDON.com är nu öppen för business

2013-11-21 08:33

CDON Group öppnade igår upp sin marknadsplats CDON.com för andra e-handlare. En ganska drastisk förändring i deras affärsmodell och en ändring som speglar Amazons modell. Beskedet togs även emot positivt på börsen.

CDON har länge flaggat för att de kommer öppna upp sin nätbutik för andra säljare. Bland annat för att fylla hål i sortimentet som de själva kanske inte har intresse av att sälja. Amazons framgångar med sin Marketplace har med största sannoliket också påverkat beslutet.

I går slog de alltså upp portarna till CDON.com:s kundbas och trafik. Redan nu skall några pilothandlare vara ombord och på frågan hur många som står på kö och om någon faktiskt börjat använda marknadsplatsen svarar de följande:

- Vi har precis lanserat detta men intresset är stort och sortimentet kommer löpande att utökas. Konceptet har framgångsrikt använts av CDON.com:s systerbolag. I samband med våra tester inför den externa lanseringen har vi också lyft in ett mindre antal externa e-handelsbutiker (om du tittar på Cdon.se ser du till exempel en kampanj med klockor och smycken som kommer från två externa butiker), berättar Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på CDON Group.

Det alla undrar är förstås vad det kostar att sälja på CDON.com och detta sägs variera beroende på vad man säljer:

- Det varierar efter olika branschförutsättningar, men just nu är det en helt intäktsbaserad modell så det finns inga trösklar för mindre e-handlare som vill koppla upp sig och sälja sina varor genom CDON.com. Detta är ett oerhört intressant alternativ jämfört med att lägga pengar på Internetmarknadsföring. Och ett sätt att snabbt nå ut till nya kunder i hela Norden, säger Fredrik Bengtsson.

Engelska fungerar

Den nya marknadsplatsen skall ge e-handlare tillgång till nordens största nätvaruhus med över 2 miljoner aktiva kunder i Norden, enligt CDON. Dessa kunder pratar dock inte samma språk och vi ställde därför frågan hur det fungerar med språk på marknadsplatsen:

- Genom CDON.com kan små och medelstora handlare enkelt nå 2 miljoner aktiva kunder i hela Norden. Språket ska främst vara lokalt, men i vissa fall fungerar även engelska. Erfarenheten visar dock att försäljningsresultatet blir bäst med lokala och tydliga produktbeskrivningar, säger Fredrik Bengtsson.

Engelska verkar alltså vara tillåtet även om lokala texter rekommenderas. Vi noterar även att vissa av klockorna som nämndes ovan ser ut att ha engelsk produkttext.

Hur lätt marknadsplatsen är att jobba med får vi förmodligen reda på när fler e-handlare testar konceptet. Den ska dock, som nämnts, redan vara satt på prov när CDON själva breddat med sina systerbutikers sortiment.

Om systemet är smidigt att använda och priserna schyssta kan förmodligen CDON.com Marketplace bli en merförsäljningskanal att räkna med. Många frågor kvarstår dock som i vilken mån de kommer godkänna konkurrerande produkter och hur regelverket faktiskt ser ut. Amazon har idag ett ganska avancerat regelverk kring sin marknadsplats och vi gissar att detta inte är något man får rätt på första försöket.

Annons
Annons

Julius Gunnilstam

Redaktör och tekniskt ansvarig

anton
2013-11-21 08:48

Men herregud vad krångligt det verkar, varför kommunicerar de inte modellen?

"men just nu är det en helt intäktsbaserad modell så det finns inga trösklar för mindre e-handlare som vill koppla upp sig"

= kan vara vad som helst.

Skärpning, CDON. Vi vill ha klarhet i hur eran modell ser ut, annars blir det svårt att sälja hos er!

danielandersson
2013-11-21 08:56

"Detta är ett oerhört intressant alternativ jämfört med att lägga pengar på Internetmarknadsföring"

Räknas inte detta som internetmarknadsföring?

Jimmy Öström
2013-11-21 10:49

Jag håller med Anton till 1000%!!!!!!

lukasbrisman
2013-11-23 22:32

En nätbutik nära er kommer snart att börja sälja sina produkter via CDON. Troligtvis kommer "nätbutiken nära er" att komma igång i mitten av nästa vecka. Hör av mig med lite länkar och mer info i forumet när det är dags. Ska bli mycket spännande att se den inte-namngivna butikens produkter hos CDON :O

multishoppowner
2014-06-05 10:46

Är intresserad och skulle gå med. Tills avtalet kom. Ev tvister skall avgöras av skiljemän i Sverige.

Skiljemän betyder att den som förlorar betalar allt. Skiljemän kostar som regel 1 miljon per företag (betalas löpande i förskott) om det är ett enkelt fall - förloraren betalar alltså 2 miljoner eller mer.

I praktiken är man alltså rättslös, CDON har nog råd att förlora 2 miljoner men ett mindre företag bör inte ingå sådana avtal. CDON kan faktiskt påkalla skiljedom om vad som helst när som helst, det är bara att lyda eller ta risken - om man ens har råd att genomföra ett skiljeförfarande.

CDON gick inte med på att byta skiljemännen mot svensk domstol så vi avstår. Annars skulle vi gå med direkt. Man betalar provision i % på sålda varor. Ingen försäljning, ingen kostnad.

Parvelito
2014-06-05 14:23

Det finns ingenting som säger att en skiljenämnd kommer fram till att högre kostnader skall utgå för den förlorande parten än vad en domstol kommer fram till. Ett skiljedomsförfarande är tvärtom ofta billigare och betydligt snabbare än att tröska det genom den vanliga rättsapparaten.

Att det skulle kosta en miljon per part i en skiljedom är jag mycket tveksam till, men visst brukar det uppgå till sexsiffriga belopp. Det är inte läge att tjafsa om småsaker med andra ord.

Annons
IKEA stänger ner sin enda fabrik i USA

IKEA stänger ner sin enda fabrik i USA

300 personer påverkas.

Annons
Annons
Gekås är 10,36 procent billigare än andra butiker

Gekås är 10,36 procent billigare än andra butiker

Var tredje produkt är dyrare.

PostNord förbättrar sitt resultat med 800 miljoner

PostNord förbättrar sitt resultat med 800 miljoner

Fortsatt negativt dock.

Gents släpper prenumerationstjänst för parfym

Gents släpper prenumerationstjänst för parfym

Ger sig in i konkurrensen.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Apotea slog miljarden redan under första halvåret

Apotea slog miljarden redan under första halvåret

Försäljningen ökade med 36 procent.

Bygghemma omsatte 1,7 miljarder:

Bygghemma omsatte 1,7 miljarder: "Snabb tillväxt"

"Finland var särskilt tillfredsställande".

TPL-aktör omsatte 75 miljoner på ett halvår

TPL-aktör omsatte 75 miljoner på ett halvår

Ny anläggning ger resultat.

Annons
Annons
Swisslog lanserar robot som plockar 1000 artiklar i timmen

Swisslog lanserar robot som plockar 1000 artiklar i timmen

Kombineras gärna med AutoStore.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta