Annons

Nätvinhandlare svarar på regeringens utredning

Nätvinhandlare svarar på regeringens utredning

2014-07-10 08:25

Igår presenterade regeringens utredare Jörgen Hettne och barn- och äldreminister Maria Larsson förslag om tydligare regler för privatinförsel av alkohol i konsekvens med svensk alkoholpolitik. Men om man ska tro Nätvinhandlarnas branschorganisation kommer förslagen inte att ha någon större effekt.

Under gårdagen lämnade särskilde utredaren Jörgen Hettne över sina förslag till barn- och äldreminister Maria Larsson. I betänkandet ”Privat införsel av alkoholdrycker: tydligare regler i konsekvens med svensk alkoholpolitik”, vill Hettne begränsa e-handeln med alkohol.

Bland annat genom en skärpning av reglerna för privatinförsel. Hettne skrev också i en debattartikel i Dagens Nyheter att ”svensk alkoholskatt alltid ska betalas vid nätköp från andra EU-länder". Under gårdagen passade Nätvinhandlarnas branschorganisation på att ge en första kommentar till Alkoholleveransutredningens betänkande.

– Det är värt att notera att uppdraget som Hettne haft var att komma med förslag med utgångspunkt i att den svenska alkoholpolitiken, det vill säga att alkoholmonopolet, skall bevaras. Hade uppdraget varit att basera förslaget på EU:s grundprinciper hade ambitionen att det skall bli ”svårare och dyrare”, som anförts i en debattartikel i DN, sannolikt inte varit en del av förslaget, skriver Nätvinhandlarnas organisation ett pressmeddelande.

Enligt branschorganisationen kommer svenska vinkonsumenter att kunna fortsätta beställa vin med hemleverans från en oberoende transportfirma från en EU-baserad nätvinhandel, som är registrerad distansförsäljare hos Skatteverket, och betalar svenska skatter.

– Som förväntat, och i enlighet med gällande EU-rätt, kan försäljning och marknadsföring av alkohol även fortsättningsvis bedrivas på samma sätt som idag så länge verksamheten följer dagens alkohollagstiftning, skriver organisationen i pressmeddelandet.
Inget större hot än Systembolaget

Jörgen Hettne, som är docent i EU-rätt vid Lunds universitet samt Tf direktör vid Svenska institutet för Europapolitiska studier, anser också att det "bör bli förbjudet för exempelvis vinklubbar och matkassar att agera mellanhänder och leverera alkohol från utländska kommersiella aktörer”.
– Att införa handelshinder för att det skall bli ”svårare och dyrare att beställa alkohol på nätet” genom att man till exempel som konsument inte kan välja att få vin levererat tillsammans med en matkasse, eller hämta i en matbutik, är inte i enlighet med EU-fördraget. Detta eftersom alla handelshinder som införs måste ha en tydlig koppling till folkhälsoskäl, skriver organisationen i pressmeddelandet.
Och att nätvinhandlare skulle vara ett hot mot folkhälsan ger man inte mycket för.
– Systembolaget levererar till 500 butiksombud utan att det är ett hot mot folkhälsan. Om lagliga nätvinhandlare gör detsamma så skall alltså folkhälsan hotas? Lycka till med den argumentationen gentemot EU, säger Ole Nielsen, ordförande Nätvinhandlarnas branschorganisation.

Källa: Press

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Annons
Motorsweden kör sitt eget race

Videointervju: Motorsweden kör sitt eget race

Stärker sitt varumärke genom återförsäljare.

Annons
Annons
Lush dissar över 1 miljon följare på sociala medier

Lush dissar över 1 miljon följare på sociala medier

"Trötta på att slåss med algoritmer".

Landet där Amazon förlorade fajten om <nobr>e-handeln</nobr>

Landet där Amazon förlorade fajten om e-handeln

Ger upp efter 15 år.

Sveriges mest <nobr>e-handelsvänliga</nobr> stad

Sveriges mest e-handelsvänliga stad

Klättrade 124 platser.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Svensk e-handel omsatte 268 miljarder kronor

Svensk e-handel omsatte 268 miljarder kronor

Varor tar andelar av resor.

Jula ökade med 26 procent -

Jula ökade med 26 procent - "Når nya kundgrupper online"

Sen påsk firas i e-handelsvärlden.

Cykelbolagets investerare, vänner och familj får hjälpa till

Cykelbolagets investerare, vänner och familj får hjälpa till

"Hade nog inte räknat med att växa så pass snabbt".

Annons
Annons
Qliros Q1:

Qliros Q1: "CDON Marketplace ökade kraftigt försäljningen"

"Nettoomsättningen minskade 31 procent".

Annons
Jobb på Ehandel.se

OK-Förlaget söker:

Marknadsförare med digital kompetens

Bythjul Norden AB (www.bythjul.com) söker:

Category Manager

iDeal of Sweden söker:

CRM Manager

JFR E-COMMERCE AB söker:

Content Creator


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta