Annons

Nordbor bäst i Europa på att E-handla från utlandet

Nordbor bäst i Europa på att E-handla från utlandet

2014-01-31 16:21

Europa har tagit e-handeln till sitt hjärta och konsumenterna handlar allt mer på nätet. I takt med att marknaden mognar blir det också vanligare att köpa från utländska sajter. Enligt en ny studie har nästan sex av tio nordbor e-handlat ifrån utlandet, vilket skall vara bäst i Europa.

Att shoppa på nätet har blivit en naturlig del av de europeiska konsumenternas vardag. Och även om vi främst handlar från inhemska e-handelssajter, blir det allt vanligare att vi spenderar våra pengar i utländska nätbutiker.

Det visar en ny studie från PostNord, där 12 000 konsumenter i åldrarna 15-79 år intervjuats i 12 europeiska länder: Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Polen, Belgien, Nederländerna, Italien, Norge, Danmark, Finland och Sverige.

– Ju mer mogen e-handelsmarknaden blir, desto mer tittar man utanför sitt lands gränser för att handla och upptäcka nya produkter, kommenterar Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord.

Norden i topp

Enligt studien är det vi nordbor som är bäst på att snegla utanför landsgränsen när det ska e-handlas. Nästan sex av tio av, eller 56 procent, uppger att de någon gång shoppat från en utländsk sajt.

Men även britterna shoppar från utländska nätbutiker, Motsvarande andel för Storbritannien är 54 procent. I absoluta tal innebär det drygt 28 miljoner brittiska och nästan 12 miljoner nordiska konsumenter.

Medan britterna i första och andra hand e-handlar från USA och Kina väljer nordborna att göra sin köp från Storbritannien, USA, Tyskland och Kina. I högre grad än övriga européer köper brittiska e handelskonsumenter CD-skivor, kosmetika och leksaker. Vi i Norden e-handlar helst böcker, film samt kläder och skor.

Nordiska nätbutiker populära

Men även i andra länder i Europa är det en stor andel av befolkningen som e-handlat utomlands. Det gäller framför allt Tyskland, 46 procent, samt Frankrike och Spanien, 43 procent.

När europeiska e-handelskonsumenter handlar från andra länder i Europa sker det i hög grad från brittiska och tyska e-butiker. Nära 50 miljoner har e-handlat från Storbritannien, medan drygt 27 miljoner har gjort det från Tyskland.

Även Frankrike och Norden lockar e-handelskonsumenter. Drygt 15 miljoner har gjort köp från Frankrike och drygt 12 miljoner från nordiska sajter. Nära 45 miljoner konsumenter från de europeiska länder som undersökningen genomförts i har e-handlat från USA och 30 miljoner från Kina.

 

Källa: Press

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

kasoe
2014-02-03 08:50

Som E-handlare i Sverige så känns detta inte som en god nyhet... Det är ingen fördel att vara "bäst i Europa" på detta! Vi har sett trenden under flera år, vi säljer en del dyra men små produkter och fler och fler svenska kunder väljer Tyskland och England. Vi har sett hela produktområden som vi tror har flyttat utomlands trots att vi har bibehållit eller tom ökat våra satsningar.

Redan idag får vi subventionera skillnaden i moms mot Tyskland/England, 5-6% marginal som bara försvinner...

Detta är nog bra för PostNord och andra speditörer, men det är inget bra för svenska E-handlare... Jämna ut momsen!

Någon annan som upplever samma? Försäljningen till utlandet för vår del är minimal, det är fortfarande allt för dyrt att skicka från Sverige men billigare för våra konkurrenter att skicka till Sverige... Att få avtal med speditörer kräver enorm omsättning, småföretagare göre sig icke besvär, Postnord är nog värst (vi har försökt flera gånger utan resultat...). Även detta har våra kunde rkommenterat, de kan beställa prylar från utlandet till lägrar frakt än vad vi kan erbjuda inom Sverige. Ska vi haka på trenden med "fraktfritt" så försvinner ytterligare 5-10% i omsättning och då börjar det bli knapert...

/Anders

Annons
Zalando stänger ner sitt dotterbolag

Zalando stänger ner sitt dotterbolag

Ett strategiskt beslut.

Annons
Annons
400 miljarder transaktioner analyserade

Undersökning: 400 miljarder transaktioner analyserade

Det blir fel i ekonomin om vi inte räknar med e-handeln.

Ehandel.se på rundvandring hos Zalando

Ehandel.se på rundvandring hos Zalando

Superkontor, magisk studio, yogasal och förskola.

Shoppingappen Wish på väg att ta in nära 2,8 miljarder

Shoppingappen Wish på väg att ta in nära 2,8 miljarder

Värdering på 100 miljarder kronor.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

E-handlare - vänta med att sälja företaget!

Krönika: E-handlare - vänta med att sälja företaget!

Företagsmäklaren David Vesterlund varnar för riskerna med att övervärdera sitt bolag, något som många enligt honom gör.

B2B-företagen tar nu <nobr>e-handeln</nobr> seriöst

Ny rapport: B2B-företagen tar nu e-handeln seriöst

"Nordens största B2B-studie".

Lämnade Daniel Wellington - tar nytt modemärke internationellt

Lämnade Daniel Wellington - tar nytt modemärke internationellt

Barndomsvännernas nya e-handel sålde för 700 000 kronor första halvåret.

Annons
Annons
Sökbyrån som har gått från noll till nio miljoner på två år

Sökbyrån som har gått från noll till nio miljoner på två år

Siktar på 20 miljoner i år.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Morjas söker:

E-Commerce Manager till Morjas

Edblad söker:

Social Media & Influencer Manager

Scandiweb AB söker:

Sales Manager

Tailwide AB / Naturligt Snygg söker:

Marknadsassistent


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta