Nu kan japanerna boka munkar till begravningen på Amazon

Japanerna kan boka en buddhistisk munk på Amazon för att hålla i begravningsceremonin, men tjänsten uppskattas inte av landets buddhistiska tempel.

I Sverige finns det idag ett flertal aktörer som gör det möjligt att planera och boka begravningen på nätet. Något som ska göra det både enklare och billigare att skapa en skräddarsydd och minnesvärd begravningsceremoni. En tjänst som även varit tillgänglig i Japan sedan några år tillbaka, om än kanske inte fullt ut.

Det Tokyo-baserade företaget Minrevo, som är ett av ett dussintals liknande företag, erbjuder nämligen sina kunder att boka en buddhistisk munk för att hålla i själva begravningsceremonin. Något man tar 35 000 yen för i standardutförande, cirka 2 500 kronor, och då ingår munk, transport, och en ”donation”.

Annons

Ett pris som ska vara betydligt billigare än via den traditionella vägen via ett buddhistiskt tempel, och nu har fenomenet fått sig en rejäl skjuts efter att Minrevo valt att lista sina tjänster på Amazons japanska marknadsplats.

Många munkar är besvikna på Amazon

Minrevo har erbjudit sin munkleveranstjänst, både via telefon och online, under en längre tid och omsättningen har tredubblats de senaste fem åren. Men efter att man valt att lista sig på Amazon har försäljningen skjutit i höjden.

Samtidigt har allt fler munkar fått upp ögonen för tjänsten och efter partnerskapet med Amazon har ett hundratal nya munkar registrerat sig hos företaget. De buddhistiska templen är dock inte lika roade.

– Något sådant här är inte tillåtet i något annat land i världen. I detta avseende måste vi säga att vi är besvikna över Amazons inställning till religion, säger Akisato Saito, chef för Japan Buddhist Association.

Annons