Nytt alternativ till att slänga den gamla e-handelslådan

Tjänsten används redan av flera stora nätbutiker.

Att e-handla saker innebär ofta att man får en massa paket hemskickade till sig. Lådorna är förstås inte jättesvåra att göra sig av med, efter det att man tömt dem, men det är ändå lite av ett problem, speciellt om man e-handlar mycket.

I Danmark har vi fått se hur danskarna inte riktigt kan källsortera ordentligt, vilket förvärras av den ökande e-handeln. Samtidigt har vi fått se företag likt RePack startas som jobbar för mer återanvändbara förpackningar, vid exempelvis returer.

Annons

Efter e-handelsfesten Prime Day i USA lyfts nu alternativa metoder att göra sig av med de Amazon-lådor som många förmodligen sitter på.

Använda lådor kan göra gott

Tydligen så har Amazon ett samarbete med tjänsten Give Back Box som grundades av Monika Wiela 2012. Hon drev själv en skobutik på nätet och insåg hur de miljontals lådor som e-handeln bidrog med kunde göra något gott.

Give Back Box samarbetar med flera stora e-handlare däribland Amazon. Tanken är att kunderna kan be om en gratis fraktlapp, som finansieras av en välgörenhetsorganisation, och därmed kan fylla sina tomma lådor med saker de inte längre behöver och vill donera. Lådorna skickas sedan till lokala välgörenhetsorganisationer som återvinner dem och tar hand om innehållet.

"Ny metod för avfallshantering"

Programmet ska vara helt gratis att vara med i för e-handlare. Amazon har en sida på sin sajt som förklarar hur du ska ge din låda nytt liv genom att donerar kläder, accessoarer och hushållsartiklar. Vissa andra e-handlare skickar även med en informationsblankett i alla sina order som förklarar hur kunden kan bli av med sin låda genom tjänsten.

- Give Back Box har verkligen skapat en ny metod för avfallshantering för e-handlare eftersom det, förutom att skapa en sekundär användning för lådorna och garanti att de kommer att återvinnas, hjälper till att rensa garderober, skapa nya jobb och erbjuder fler företag och deras kunder en möjlighet att återvinna, skriver företaget.

Annons