Nytt rekord: Julklappar på nätet för 7 miljarder

Fler än 80 procent har gjort sina inköp.

Julklappshandeln går på högvarv och hittills (till och med den 18 december) har svenskarna köpt julklappar för över 18 miljarder kronor. 38 procent av köpen har skett på nätet, vilket innebär att julklappar för 7 miljarder har inhandlats online. Detta enligt PostNord, som precis har gjort en undersökning i frågan.

Totalt ska 80 procent av konsumenterna ha fått sina julklappsinköp avklarade, men enligt PostNords beräkningar kommer julhandeln att ske in i det sista. Den slutliga siffran kan mycket väl landa på 25 miljarder allt som allt och 9,5 miljarder på nätet, tror logistikföretaget.

Annons

"Drivs av tillgänglighet och bekvämlighet"

Det skulle innebära att fyra av tio klappar i år handlas på nätet. Hittills i år ska 54 procent av konsumenterna ha köpt minst en julklapp online. De som är i åldern 30 till 49 år leder e-handelsligan - i den gruppen har 7 av 10 e-handlat julklappar.

- En allt större del av julklapparna handlas online. Det drivs både av tillgängligheten och av bekvämligheten att kunna handla var och när man vill. Förflyttningen ställer helt andra krav på detaljisterna i alla steg, från lagerhantering och produktinformation på sajten till kommunikation och leverans, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord, i ett pressmeddelande.

PostNords siffror bygger på en undersökning av Kantar Sifo, där drygt 2000 personer har delat med sig av sina julklappsinköp i år. Undersökningen genomfördes under den 17-18 december.

Annons