Politikerns förslag: Hjälp äldre att beställa mat på nätet

"Kan öka matlusten hos äldre att få se hela utbudet".

Bland de som handlar sin mat på nätet brukar effektivitet, bra utbud och låga priser sticka ut som motiveringar till varför man har valt bort den fysiska handeln. Men det kan också handla om gemenskap med hemtjänstpersonal och bättre aptit - i alla fall om man frågar kommunpolitikern Lena Östholm-Munkberg (Mp), som vill att Helsingborgs äldre medborgare ska få hjälp i hemmet med att beställa hem mat från nätet. Det rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Östholm-Munkberg, som dock inte har förankrat sitt förslag i stadens vård- och omsorgsnämnd, tänker sig att hemtjänstpersonal kan hjälpa äldre invånare med att både kolla matutbudet på nätet och att beställa hem varorna för leverans vid dörren.

Annons

Slipper färdiglagat från frysdisken

Ett liknande upplägg ska redan ha införts i Borås, där personalen tar med sig en surfplatta till de som inte har tillräckligt digital utrustning i hemmet.

- Jag kan se flera fördelar. Dels kan det öka matlusten hos äldre att få se hela utbudet, dels kan de från flera butiker även beställa tillagade måltider - då menar jag alltså inte från frysdisken. Det ger också en gemenskap att sitta och beställa tillsammans med hemservicepersonalen, många äldre kan idag inte själva följa med och handla, säger Lena Östholm-Munkberg till HD.

Vidare ser hon positivt på att personalen inte hade behövt bära lika många tunga matkassar än vad som ska vara fallet i dag.

"Vill inte förkasta förslaget, men..."

Det är dock oklart om nätmatsförslaget kommer att få något större gehör i Helsingborgs Stad. Enligt Christel Håkansson (S), som är vård- och omsorgsnämndens andre vice ordförande, finns det bland annat upphandlingskrav att förhålla sig till.

- Jag vill inte förkasta hennes förslag men jag vet sedan tidigare att kommunanställda inte aktivt får föreslå var någon ska handla. En butik eller leverantör skulle kunna gynnas på ett sätt som inte är riktigt. Så man måste fundera på hur det ska genomföras, det kanske inte är helt enkelt, säger hon till HD. 

Annons