PostNord förlorade 100 miljoner på Kina-posten

Reglerna kan nu ändras vid extrakongress.

Svensk Handel går idag ut med att det förlegade postsystemet, som legat till grund för vågen av Kina-paket, nu kan komma att ändras. Det blir nämligen en extrainsatt kongress för Världspostföreningen (UPU) den 24-25 september i år och då ska man rösta för en reform. Detta efter att bland annat USA hotat att lämna föreningen, om inte Kinas portobistånd försvinner.

- Trots att Kina är en av världens mest konkurrenskraftiga e-handelsnation får de kraftiga subventioner. De rankas i samma liga som Kuba och Gabon. Konkurrensen inom e-handeln är stentuff och marginalerna lövtunna. Vill vi värna svenska jobb och företag har inte råd att ge kinesiska e-handlare en gräddfil, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Annons
Annons

"19 procent av Postnords vinst"

Organisationen delger samtidigt siffror från en rapport av Copenhagen Economics som visar att PostNord förlorar stora summor på att hantera Kina-posten.

- UPU medför begränsningar över hur mycket Postnord får ta betalt för paketen och företagets inkomstbortfall uppgick år 2017 till 10 miljoner Euro, eller uppemot 100 miljoner kronor, vilket motsvarar hela 19 procent av Postnords vinst det året, skriver Svensk Handel.

LÄS ÄVEN: Vill regeringen stoppa gratisposten från Kina?

Den extrainsatta kongressen betyder inte att vi garanterat kommer att få se en reform av reglerna. Och om det inte sker en tillräckligt stor förändring så väntar sig Svensk Handel att regeringen kliver in och hjälper till.

- Svenska e-handlare utsätts dagligen för en snedvriden konkurrens som är helt oacceptabel. Vi förväntar oss därför att den svenska regeringen agerar kraftfullt för att stoppa paketsubventionerna. Om inte systemet kan reformeras via UPU behöver vi hitta lösningar för att reglera detta på nationell nivå, säger Karin Johansson.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!