Ryktena hopar sig – Amazon vill sälja svenska böcker

Redan för tolv år sedan var Amazon på väg in på den svenska bokmarknaden. Då ska nätjätten funderat över att köpa upp Adlibris. Nu ryktas de vara på väg igen. Om det stämmer kan de mycket väl rita om hela kartan när det gäller e-böcker i landet.

E-handelsjätten ska redan i somras ha kontaktat Förlagssystem angående leveranser till företagets distributionscentral i Frankfurt. Under oktober var Amazon även i kontakt med Bokrondellen, en svensk databas för information om böcker och bokförlag.

Anledningen är att Amazon vill börja sälja svenska böcker från sina sajter i Storbritannien och Tyskland till utlandssvenskar. Men om det är hela sanningen eller om de även planerar ett intåg på den svenska e-boksmarknaden vill de inte uttala sig om.

Annons

– Jag frågade om de inte skulle börja sälja i Sverige också och fick svaret att "vi kommenterar aldrig våra framtida planer". Men mellan raderna så uppfattade jag att "jo, så var det", berättar Christer Perslöv, vd för Bokrondellen.

Finns flera förlorare

Enligt Svensk Bokhandel är Amazons tillvägagångssätt på nya marknader att först ordna logistik och tillgång till metadata. Därefter kontaktar de förlagen, det senare ska ännu inte ha skett.

Men om de planerar ett intåg i Sverige kan vi nog räkna med nya tongångar där förlorarna i första skedet blir Adlibris och Bokus som får räkna med rejäl konkurrens.

– Elib är en annan förlorare. Amazon kommer inte köpa sina e-böcker via någon svensk distributör. De går direkt till förlagen och strömlinjeformar alla flöden på sitt eget sätt. De stora förlagen kommer inledningsvis protestera men med tiden kommer de, som på andra marknader, böja sig och leverera de filer Amazon begär, skriver Lars Schmidt i ett blogginlägg på Svensk Bokhandel.

Hela Amazon på väg?

Vi har tidigare skrivit om de rykten som cirkulerar angående Amazons intåg i Sverige, och enligt IT24 har Amazon även börjat sondera terrängen när det gäller centrallager. Ett rykte som de nya uppgifterna stärker.

Amazon lär knappast gå in i Sverige utan svenska e-böcker till sina Kindle-läsare som är riktiga storsäljare. Allt är än så länge rykten men det är nog bara en tidsfråga innan de på något vis letar sig hit.

Men om det blir med hela Amazon eller via en lansering av Kindle-läsare och digitala produkter som e-böcker får tiden utvisa. Kommer de hit i full skala lär vi nog få höra fler rykten framöver.

Källa: SvB

Annons

Annons