Sagor från verkligheten av Tore Friskopp

I måndags fick flera e-handlare hem ett exemplar av Tore Friskopps bok "Sagor från verkligheten". Denna bok är inte som andra entreprenörsböcker vilka ofta försöker peppa läsaren inför vad de nu tänkt ge sig in på. Sagor från verkligheten är mycket mer konkret och behandlar en entreprenörs vardag. Helt enkelt problem som uppstått och de beslut som tagits för att lösa dem.

Totalt handlar det om 93 historier där Tore berättar om saker som hände i hans e-handelsföretag Polyshop AB innan det gick i konkurs. Polyshop var ett tryckeri som agerade på nätet och tillhandahöll e-butiker, med profilkläder, åt andra företag. Här kommer en av historierna:

Annons

Det finns inga standardkontrakt

Ofta när man köper tjänster ombeds man skriva under någonting som brukar kallas för ”standardkontrakt”. Vi skulle byta serverleverantör och tyckte att deras skadeståndsersättning vid grovt slarv var angivet till ett löjligt lågt belopp i kontraktet (ifall de slarvade bort våra grejer skulle de ge oss några jordnötter i ersättning, för att använda en välkänd anglosaxiskt fras). Vi ville att det skulle höjas radikalt men säljaren sa att ”vi måste följa standardkontraktet”. Jag ändrade då i deras kontrakt, skrev ”Polyshop AB standardkontrakt vid serverhyra” med stora bokstäver längst upp och faxade till honom. Jag sa att om vi skulle följa standardkontraktet så skulle vi använda oss av vårt standardkontrakt. Han förstod piken och sa, skrattandes, att han isåfall måste inkludera sin chef i diskussionen. Tillsammans kunde vi tre komma fram till ett bra avtal som vi alla var nöjda med. Vitesbeloppet höjdes och de tog ut en obetydligt högre hyra ”för den extra risken”.

Det jag lärt mig är att företag skriver ”standardkontrakt” för att undvika att du börjar förhandla. Gå inte på det tricket.

Sagor från verkligheten är full av denna sortens lärdomar. Reaktionerna, ifrån e-handlare som läst boken, har enbart varit positiva. Vi kommer förmodligen med en recension av boken men om ni redan nu vill beställa den kan ni göra det här nedanför:

 

För att läsa vad andra e-handlare tycker om boken tar ni er till vårt forum och denna forumtråd. Ni kommer att få se ytterligare utdrag ur denna bok här hos oss framöver. Mer information om boken finner ni här.

Annons
Annons