Stort test av hemleverans: Slöaste bolaget vann

SVT-programmet Plus har undersökt hur bra olika fraktbolag egentligen är på hemleverans.

Efter den senaste tidens rapporter om hemleveranser som inte fungerat riktigt enligt önskemål bestämde sig SVT:s konsumentprogram Plus för att testa hur väl fraktbolagen lever upp till sina löften.

Hamnade hos ombud istället 

I SVT:s test ingick hemleveranser av DHL, DB Schenker, PostNord och Bussgods. Programmets ambition var att undersöka om paketet verkligen levererades hem och hur lång tid det tog. Dessutom gjordes en jämförelse över hur lätt det var att använda fraktbolagens beställningsverktyg på nätet. SVT valde varje bolags billigaste tjänst när de skulle skicka sina paket, som färdades från Umeå till Järpen i Åretrakten och till Marstrand utanför Göteborg.

Annons

Bussgods var snabbast när det kom till sträckan Umeå-Marstrand. Företaget tog två dagar för att leverera, medan det för de andra tre företagen tog tre dagar. Från Umeå till Järpen var DHL snabbast med två och en halv arbetsdag. När paketen senare skickades tillbaka var DHL återigen snabbast medan det gick sämre för Bussgods som lämnade av paketen hos ombud trots att Plus betalat för hemleverans.

Vinnaren långsam men mest strulfri 

I testet som helhet dök det dessutom upp en hel del andra saker som gjorde testpatrullen missnöjda. Bland annat innebar en teknisk begränsning i PostNords bokningssystem att det inte gick att beställa hemleverans till en av mottagaradresserna, vilket krävde 40 minuters kö till kundtjänst för att reda ut. En av testpersonerna fick vidare resa tio mil för att överhuvudtaget kunna skicka med DHL, som också blev avsevärt dyrare vid en teststräcka.

När Plus räknat ihop alla delar av testet stod DB Schenker som vinnare. Bolaget var förvisso långsammast men tog hem förstaplatsen eftersom företaget var “mest strulfritt” när det gällde testet som helhet. 

Annons