Telia spärrar SMS-betalningar via Klarna

Mobiloperatören Telia har i Västerås stängt av möjligheten att SMS-parkera, för deras egna kunder. Anledningen är att Västerås valt Klarna som betallösning för parkeringarna. Detta efter att mobiloperatörerna nekat att erbjuda de tjänster som staden bett om.

Västerås ville erbjuda möjligheten att köpa en månadsbiljett via SMS vilket krävde ett höjt SMS-belopp om 700 kronor. Detta ska alla mobiloperatörer ha nekat. Staden vände sig då till Klarna som givetvis inte sa nej till att fakturera folk.

Telia som vid upphandlingen inte hade offentliggjort deras mobila plånbok, WyWallet, var förmodligen inte överlyckliga att Klarna nu tagit över dessa parkeringsbetalningar. I fredags stängde de nämligen ned möjligheten för Teliakunder att använda sin mobil för att betala parkeringen via Klarna.

Annons

Vi har endast Västerås sida av denna historia men det verkar som att Telia missbrukar sin ställning i detta fall. Det ger oss samtidigt en dålig bild av mobiloperatörernas digitala plånbok, WyWallet, om det är metoder som dessa som kommer användas mot konkurrerande betallösningar. Ingen annan mobiloperatör har dock spärrat dessa SMS-betalningar.

Källa: vasteras (2),
facebook

Vi har bett Klarna och Telia om en kommentar.

Uppdatering 2012-06-07:
Klarna har följande kommentar:

"Klarna tycker det högst beklagligt att konsumenter hindras från att använda det betalsätt de önskar, speciellt som det bevisligen visat sig vara mycket populärt att betala parkeringsavgifter med Klarna Mobil i Västerås."

Telia säger följande om det som hänt:

– Avtalet mellan Telia och Västerås stad tillåter inte anlitandet av en tredjepartsleverantör. Vi erbjöd oss att temporärt höja beloppsgränsen, så att tjänsten skulle kunna fungera men det brydde sig de ansvariga inte om. Vi beklagar att Telia-kunderna i Västerås inte kan nyttja tjänsten, men en sund affärskultur grundas på respekt för ingågna avtal, säger Nicholas Rundbom till Dagens Handel.

Annons
Annons