”Tomatgryta” gick igenom Kinas nya e-handelsregler

Kina införde säkrare e-handelsregler efter att paket exploderat i posthanteringen, men hittills är det oklart om reglerna inneburit någon skillnad.

Förra året råkade posthanteringen i Kina ut för flera incidenter med exploderande paketbomber, något som orsakade flera dödsfall. För att bekämpa problemet skulle Kinas myndigheter införa särskilda säkerhetsregler. Bland annat skulle alla paket inspekteras av personalen, och ingen skulle få skicka något utan att uppge sitt riktiga namn, något som skulle intygas med legitimation.

En av sju bad om legitimation 

Till en början var e-handlare i Kina oroliga över att det nya systemet skulle sakta ner leveranserna, men nu visar det sig att det stora problemet kanske istället är att det inte är så noga med de nya reglerna, rapporterar TechinAsia, som kallar reglerna ett "skämt".

Annons

När reglerna började att gälla den 1 mars passade en reporter på en tidning i Sichuan på att skicka snacks med posten, och han fick leveransen genomförd trots att han bara uppgav sitt efternamn. Ingen ska ha bett honom om legitimation heller.

Totalt ska reportern ha testat att skicka paket med sju olika bolag, och endast en bad om legitimation. Hos det sista bolaget uppgav han att han hette “Tomatgryta”, vilket också gick igenom utan problem.

Annons