Trademax lovade ”snabbast leveranser” – fälls av RO

Reklamombudsmannen sätter ner foten - både "störst sortiment" och "snabbast leveranser" kan uppfattas som vilseledande.

Häromdagen kunde vi konstatera att Bra Sommarmöbler hade hamnat i blåsväder för sin marknadsföring efter att de själva hade klagat på hur prissättningen såg ut hos konkurrenten Trademax. Bakom anmälan mot Bra Sommarmöbler stod enligt Reklamombudsmannen "en privatperson", och nu har ytterligare "en privatperson" i sin tur anmält Trademax till samma organisation.

Jämförde med Ikea och Mio

Bra Sommarmöbler fick kritik för att ta utgett sig för att ha “Sveriges största sortiment av utemöbler” och nu är det Trademax som fälls för att ha använt sig av parollen “Vi har Sveriges snabbaste leveranser”. Båda påståendena är helt enkelt att se som missvisande, enligt RO.

Annons

Enligt anmälaren är det flera branschaktörer som har samma leveransvillkor som Trademax, men enligt Trademax är deras service något utöver det vanliga.

- Annonsören menar att man har de snabbaste leveranstiderna för hemleverans i Sverige vid jämförelse med sina konkurrenter i branschen. Som stöd för detta hänvisas till leveransvillkoren på Ikeas och Mios respektive webbplatser. Ikea anger att de har sju till tio arbetsdagar som leveranstid och Mio att de normalt levererar inom en vecka, återger RO i sitt beslut.

"Inte tillräckligt för att styrka" 

Reklamombudsmannen tycker dock inte att Trademax utlåtande duger som bevis, och väljer alltså att fälla företaget för löftet om snabbast leveranser. Löftet ska ha synts på Trademax hemsida, men verkar vara borttaget nu. 

- Annonsören har endast lämnat uppgift om leveranstiderna hos två av sina konkurrenter och Reklamombudsmannen finner att detta inte är tillräckligt för att styrka att annonsören har de snabbaste leveranserna av denna sorts varor inom Sverige. Reklamen är därför vilseledande, skriver RO.

Annons