Verdane stänger ny miljardfond – 6 miljarder ska investeras

Tyska e-handeln Momox först ut.

Riskkapitalbolaget Verdane meddelar idag att de stängt sin senaste fond, Verdane Capital X. Det ska vara företagets hittills största fond med 6 miljarder kronor i utfäst kapital.

Pengarna ska investeras i e-handelsföretag men även i företag inom mjukvara, energiteknik och högteknologisk industri. Ett av de första företagen som får ta del av pengarna ska vara tyska Momox, en marknadsplats för begagnade varor.

Annons

- Med den nya fonden fortsätter vi att leta efter företag som verkar på strukturella tillväxtmarknader, där vi kan identifiera och avlägsna tillväxthinder. Genom att erbjuda ett långsiktigt fokus kan företag, som Verdanes fonder går in i, genomföra nödvändiga investeringar i sina organisationer, produkter och varumärken för att säkra en långsiktigt hållbar marknadsledande position, säger Bjarne Lie, Managing Partner på Verdane Capital Advisors, i ett pressmeddelande.

"Ledande re-commerceplattform"

Genom den nya fonden ska Verdane bygga "snabbväxande nordeuropeiska marknadsledare" inom e-handel, mjukvara, energiteknik och högteknologisk industri. Utöver e-handeln Momox så har även det svenska bolaget HIVE Streaming fått ett tillskott från den nya miljardfonden.

Den nya fonden kommer att investera i verksamheter med 50-500 miljoner kronor i omsättning.

- Vi vill tacka investerarna för deras stöd och en rask process, som möjliggjorde fondens första investeringar bland annat i Momox, Tysklands ledande re-commerceplattform, och HIVE Streaming, ett svenskt bolag som erbjuder videodistributionslösningar för företag. Det är precis de slags verksamheter fonden kommer att investera i framöver, säger Bjarne Lie.

Annons