Zalandos besökstillväxt fortsätter att bromsa in

Tillväxten av unika besökare till e-handelssajten Zalando, Kinneviks högt värderade portföljbolag, fortsätter att tappa fart. I januari stannar besökstillväxten på 17 procent, och nu fortsätter diskussionerna om en eventuell övervärdering.

I början av året visade analysföretaget Comscore upp siffror som pekade på att tillväxttakten i Zalando var på väg att avta. Enligt deras mätningar skulle modejättens besökstillväxttakt månad-för-månad, ha gått från tidigare omkring 50 procent, till under 40 procent i oktober och november.

Det nya året verkar inte ha börjat bättre och nya siffror från Comscore pekar på en tillväxt om 17,3 procent under januari. Något som kan jämföras med 26 procent i december, 40 procent i oktober-november och så mycket som 53 procent i september.

Annons

Orimliga förhoppningar

Kinnevik äger 36 procent av Zalando som vuxit i rekordfart och länge varit högt värderat. Flera investerare och analytiker har tidigare ifrågasatt värderingen och menar att den bygger på orimliga förhoppningar. Och de nu sviktande siffrorna kan säkert få fart på de diskussionerna igen.  

Efter fjolårets dryga kursfördubbling har Kinnevikaktien sedan årsskiftet pressats allt mer till följd av rapporter i media om den avtagande tillväxten. Flertalet banker har också gått ut med säljrekommendation på aktien.

Källor: Veckans Affärer, DI

Annons