Amazonpartner pressas av krav i Kina – stänger av censurfuskare

Företaget som driver Amazons molntjänst i Kina tar i med hårdhandskarna när landets myndigheter stramar åt reglerna för nätsurfande.

I Kina finns det som bekant regler för vilka sajter landets medborgare får besöka, och det som brukar kallas "the Great Firewall” har bland annat gjort det otillåtet för kinesiska medborgare att besöka amerikanska och europeiska sajter.

Uppmanar kunderna att följa lagen

Men inget problem som inte har en lösning, och med hjälp av så kallade VPN:s (Virtual Private Networks) har det gått att komma runt lagstiftningen. Dessa är dock sedan januari i år i de flesta fall olagliga i Kina, och nu har Amazons partnerföretag i landet helt enkelt fått rätta in sig i ledet och uppmana sina kunder att inte begå några regelbrott. Mer exakt handlar det om ett företaget Beijing Sinnet Technology som har hand om Amazons molntjänst Amazon Web Services i Kina.

Annons
Annons

I praktiken innebär det alltså att Amazons kinesiska affärspartner måste uppmana sina kunder att inte besöka Amazon.com, om det ska följa de kinesiska lagarna. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Myndighetskritik mot Apple

Enligt Reuters har Apple nyligen fått en tillsägelse av kinesiska myndigheter som kräver att företaget slutar erbjuda VPN-tjänster i sin kinesiska App Store. Kort därefter ska alltså Beijing Sinnet Technology ha gått ut och uppmanat sina kunder att undvika VPN:s.

- Om vi upptäcker att kunderna använder otillåtna VPN:s kommer vi att stänga ner våra tjänster till dem, ska en anonym medarbetare på företaget ha sagt till Reuters.

Varken Amazon eller den ansvariga kinesiska myndigheten ska ha velat ge Reuters någon kommentar ärendet. Apples VD Tim Cook ska dock i ett tidigare uttalande ha sagt att företaget hade föredragit att inte behöva ta bort några appar, men att de alltid följer lagarna i länder där de gör affärer, oavsett vad de tycker om dem.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!