Det självgående lagret drar ner Amazon

Amazon har släppt siffrorna för årets andra kvartal och man sålde för nästan tre miljarder dollar mer jämfört med samma period förra året. Men trots kraftigt ökad omsättning fortsätter Amazons vinstmarginaler att minska, mycket tack vare stora investeringar.

Under årets andra kvartal ökade e-handelsjätten Amazon sin försäljning med 29 procent och landade på 12,83 miljarder dollar. En ökning med närmare tre miljarder dollar jämfört med samma period förra året.

Främst ökade försäljningen i USA och Kanada som stod för en ökning 36 procent och sålde för sammanlagt 7,3 miljarder dollar. I resten av världen ökade försäljningen med 22 procent till 5,5 miljarder dollar.

Annons
Annons

Men trots den ökade försäljningen sjönk dock företagets vinst med hela 96 procent, från 191 till 7 miljoner dollar.

– Vi investerar aggressivt på grund av de möjligheter vi ser. Och vi kommer att fortsätta göra det, säger Amazons ekonomichef, Tom Szkutak till Wall Street Journal.

De investeringar som Tom Szkutak pratar om är främst satsningen på nya distributionscentraler för att korta ner leveranstiderna och pressa fraktkostnaderna. Man har redan öppnat sex stycken nya under andra kvartalet och planerar att öppna ytterligare tolv stycken senare i år.

Amazon köper det självgående lagret

Man köpte också upp robottillverkaren och mjukvaruföretaget Kiva Systems för 775 miljoner dollar. Kiva utvecklar och tillverkar robotar och program för hantering och optimering av varuflöden. Amazon uppskattar att 65 miljoner dollar av kvartalets förluster beror på bland annat integrationen av Kiva.

Kivas autotruckar stödjer plock och färdigställande av ordrar enligt principen ”goods-to-man”. Robotarna transporterar mobila hyllor, plockfasader och pallar till plockstationer, där beställningarna görs klara för leverans. Kiva har också utvecklat den programvara som styr robotsystemet. Ni kan läsa mer om Kiva Systems här.

Ett system som kanske kan behövas med tanke på att Amazon kraftigt utökar antalet lager- och distributionscentraler världen över. I fjol växte lokalytorna till drygt 4 miljoner kvadratmeter i 65 leveranscenter världen över.

 

Annons
Annons

På bilden: En av Kivas autotruckar
Källor:
TechCrunch, Wall Street Journal

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!