E-handelns sommarhopp: Regn, kyla och ”växlande molnighet”

Hoppas på vädrets hjälp.

När värmeböljan för ett par veckor sedan drog in över Sverige, dröjde det inte länge förrän vi kunde avslöja att e-handeln drabbades hårt av det fina vädret. Kunderna passade helt enkelt på att njuta av det fina vädret istället för att sitta framför sina skärmar.

LÄS ÄVEN: Det fina vädret stryper den svenska e-handeln

Annons

Därför kommer det kanske inte som en överraskning att många e-handlare tycker att det får räcka med det soliga vädret nu. Enligt nya siffror från betalföretaget Payson hoppas 52 procent av e-handlarna på antingen regn eller kyla i sommar. Dessutom vill 23 respektive 22 procent helst se mulet väder samt "växlande molnighet".

Anledningen? De har helt enkelt märkt att e-handeln går bättre när solen håller sig borta. Om det bara beror på vädret är förstås svårt att sia om, men 69 procent av de tillfrågade e-handlarna ska ha upplevt svag eller ingen tillväxt under de senaste månaderna.

Byggvaror och sport tar täten

Men om allt bara går som det ska med vädret så ser det ut att bli en bra sommar, menar Paysons enkätdeltagare. Tre av fyra spår ökad tillväxt under juni, juli och augusti, och allra bäst tros det gå för byggvaror och trädgård, följt av artiklar inom sport och fritid.

- Den största utmaningen de kommande tre månaderna blir enligt e-handlarna den hårda konkurrensen på marknaden. Även ineffektiv marknadsföring och låg efterfrågan på deras produkter tros påverka försäljningen negativt. De branscher som e-handlarna inte tror kommer att få de problemen är de som säljer byggvaror och trädgårdsartiklar samt sport- och fritidsprodukter, skriver Payson i ett pressmeddelande.

Paysons undersökning ska ha besvarats av drygt 450 svenska e-handelsföretag. Och de kanske inte behöver oroa sig. Enligt färska siffror från Ehandel.se Analytics har kunderna nämligen återvänt till e-handeln trots att det fina vädret håller sig kvar i stora delar av landet.

LÄS ÄVEN: Maj gick inte alls så dåligt som man skulle kunna tro

Annons