Logistikbolaget låter ny AI ta över lagerplaneringen

Först i Norden.

För några veckor sedan meddelade nätmathandlaren Mat.se att det inte längre var människor som satte prognoserna för inköp, logistik och bemanning hos företaget. E-handlaren har lämnat över detta på en Artificiell Intelligens (AI) som utvecklats inhouse.

LÄS ÄVEN: Mat.se utvecklar AI som fixar inköp, logistik och bemanning

Annons
Annons

Nu kommer nästa stora AI-överlämning. 3PL-leverantören Nowaste, som satsar på att bli störst inom e-handelslogistik, meddelar att de under februari kommer att installera en AI i företaget. Den ska nu lära sig de olika verksamheterna och avdelningarna samt deras processer.

LÄS ÄVEN: Fruktjätten som tog täten inom e-handelslogistik

- Vi ser en oerhörd styrka i att rationalisera resursplaneringen genom att nyttja AI. Vi idag har många olika verksamheter vars behov kan variera kraftigt från en dag till en annan. Vissa verksamheter kan det röra sig om timmar och då får vi genom AI:n en ökad kontroll och möjligheten att arbeta mer proaktivt, säger Nowastes driftchef Daniel Åkesson i ett pressmeddelande.

"Marknadsaktiviteter och väder"

Till skillnad från Mat.se har Nowaste inte programmerat sin egen AI utan deras variant ska komma ifrån företaget redPILOT. AI-systemet, med namnet Operational Excellence, kommer med tiden att detaljstyra Nowastes logistik.

- Lösningen som levereras av redPILOT består av tre moduler som med tiden kommer kunna detaljstyra resurser som personal, truckar mm. ner på avdelningsnivå och timme på de olika lagerna. Systemet tar bland annat hänsyn till trender, prognoser, försäljning, inköp, marknadsaktiviteter, väder, mm. tillsammans med parametrar som orderstruktur, avgångstider etc. Detta blir den första implementeringen i Norden för redPILOT, berättar Nowaste.

Den nya AI:n börjar lära sig verksamheten under februrari och beräknas vara i full drift i slutet av juni.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!