Regeringen: Apoteksmarknaden på nätet har ökat med 70%

Den nätbaserade apoteksmarknaden kommer som minst att dubblas de närmaste tre åren, bedömer utredarna.

Apoteksmarknaden på nätet går som tåget. Det konstateras i ett delbetänkande från socialdepartementet som nyligen publicerats. Under namnet Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, listas en rad olika aspekter av hur apoteksmarknaden påverkats av den ökade e-handeln på området.

Alla stora aktörer bedriver nätapotek

I utredningen, som ingår i serien Statens offentliga utredningar, SOU, konstaterar regeringen att avregleringen av den tidigare monopoliserade marknaden lett till att apoteksmarknaden nu i många avseenden mognat.

Annons

Bland annat har detta inneburit att samtliga stora apoteksaktörer på den svenska marknaden sedan 2015 bedriver e-handel. Utredningen konstaterar således att en av de tydligaste trenderna i branschen är den “starkt växande” e-handeln.

Apotea tar hem 60 procent

Utredningen konstaterar också att utvecklingen gett ett rejält klirr i kassan för flera aktörer.

- Apotekens e-handel med läkemedel och andra varor ökade 2016 med nästan 70 procent till 1,7 miljarder kronor. Detta motsvarar 4,2 procent av den totala omsättningen, skriver man i utredningen.

Som vi tidigare berättat så är det Apotea som kammar in 968 miljoner av dessa 1,7 miljarder. Det innebär alltså att samtliga övriga aktörer tillsammans delar på resterande 732 miljoner och att Apotea är tveklöst störst bland de nätbaserade apoteksaktörerna. 

- Vidare bedöms en av aktörerna (Apotea.se) ensam stå för runt 60 procent av apotekens samlade e-handel i dag, konstaterar utredningen.

Man gör även en grov uppskattning om att e-handeln kommer att stå för 8-15 procent av apotekens samlade omsättning år 2020.

Sex aktörer säljer receptbelagt online

Däremot bedömer utredarna inte att apotek bör åläggas en lagstadgad skyldighet att erbjuda kostnadsfri hemleverans till kunderna, ens i de fall då läkemedel inte kan direktexpedieras. Man konstaterar även att flertalet apotekskedjor redan idag erbjuder hemleverans inom ramen för sin e-handel, vilket enligt utredningen också förbättrat servicen.

Utöver nätförsäljning av receptfria apoteksprodukter, finns idag även sex olika aktörer som bedriver fullskalig e-handel med receptförskrivna läkemedel på nationell nivå.

Annons

Nätapotek kan vara bättre än fysiska

Utredarna konstaterar också att det för vissa kunder till och med kan vara ett bättre alternativ att handla online - oavsett avstånd till närmsta apotek.

- Utredningen bedömer att e-handeln utgör ett värdefullt komplement till fysiska apotek, när det gäller geografisk tillgänglighet till läkemedel. För vissa konsumenter kan detta vara ett bättre alternativ även när de har nära till ett fysiskt apotek.

Annons