Så många handlar julklapparna redan på Black Friday

Unga stockholmare ute i god tid.

96 procent av konsumenterna känner numera till konceptet Black Friday. Det visar en undersökning som Klarna har gjort, och som vi kunde berätta om under gårdagen.

LÄS ÄVEN: Julklapparna köps redan på fredagen av BF-fantasterna

Annons
Annons

Äldre konsumenter avvaktar

Nu visar det sig att många också använder dagen till att få julklappsinköpen avklarade. Närmare bestämt är en av fem konsumenter inställda på det upplägget, visar siffror som Sveriges Annonsörer har tagit fram.

- I undersökningen framkommer det att var femte (20 %) svarar att det är troligt att man kommer inhandla julklappar under rea-dagen. Framförallt är det de i åldern 18-29 år (35 %) och boende i Stockholm (27 %) som planerar att göra så, skriver Sveriges Annonsörer i ett pressmeddelande.

Samtidigt uppger alltså 75 procent att det inte är speciellt troligt att de kommer att handla julklappar i samband med helgens köpfest. Den inställningen ska framför allt förekomma hos äldre personer.

"Sparar sig inte på samma sätt"

I åldersgruppen 65 år och uppåt var det endast tio procent som planerade att handla klappar under Black Friday-helgen.

- Många annonsörer laddar inför köpfesten och med den och andra rea-dagar som Singles Day och Cyber Monday kan vi se att julhandeln förlängs, och att konsumenterna inte längre sparar sig till slutet av året på samma sätt som tidigare, något annonsörer bör ha i beaktande i planeringen av sina kampanjer, säger Ulf Hermansson Samell, marknadschef på Sveriges Annonsörer.

Undersökningen har utförts av Novus på uppdrag av Sveriges Annonsörer. Den bygger på totalt 1024 intervjuer med personer i åldern 18-79 år. Undersökningen genomfördes under perioden 18-24 oktober 2018.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!