Alibabas grundare lämnar på företagets 20-årsdag

Har planerat detta i tio år.

Medgrundaren av den numera globala e-handelsjätten Alibaba, Jack Ma, meddelade idag att han kommer att lämna över bolagets styre helt. 2013 så lämnade han över vd-stolen efter att ha lett bolaget sedan starten 1999. Daniel Zhang är numera den som tar hand om Alibaba på daglig basis.

Jack Ma har dock fortsatt som styrelseordförande i företaget men ska alltså nu även lämna den posten. Datumet för den stora dagen är nu satt till om exakt ett år, den 10 september 2019.  Då kliver Jack Ma ner som styrelseordförande. Han kommer dock att sitta kvar i styrelsen fram till det att hans period är slut under 2020.

Annons

Det är uppenbart att han är redo att lämna över styret helt i e-handelsföretaget, som han grundade tillsammans med 17 andra personer för 19 år sedan. Jack Ma är idag en av Kinas rikaste människor med en förmögenhet på över 36 miljarder dollar. Alibaba i sig är samtidigt värt över 400 miljarder dollar och företaget har format hela landets e-handelsutveckling.

Kommer fortsatt ha stort inflytande

Jack Ma kommer dock inte att lämna Alibaba helt och hållet. Han kommer fortsatt att delta i ett mentorprogram för ledningen. Detta ska vara en del av något som kallas Alibaba Partnership och som kan nominera majoriteten av företagets styrelsemedlemmar, vilket förstås ger Jack Ma fortsatt stort inflytande i företaget.

Den som tar över styrelseordförandeposten från Jack Ma är inte helt oväntat Daniel Zhang, som alltså idag också är vd för Alibaba. Den 10 september 2019 ska vara exakt 20 år sedan grundandet och enligt Jack Ma har han planerat sitt avsked i lång tid.

- Jag har planerat och förberett i tio år inför denna successionsplan. Jag är i dag glad att kunna presentera planen tack vare stödet av Alibaba Partnership och vår styrelse, säger Jack Ma.

Annons