Amazon planerar att ge bort miljontals mynt

Amazon lanserar en ny virtuell valuta, Amazon Coins. Den nya valutan presenteras som ett nytt sätt för app- och spelutvecklare att tjäna pengar på sina alster till Amazons Kindle Fire. För att få fart på den nya valutan kommer man att ge bort ett tiotal miljoner Amazon Coins vid lanseringen.

Facebook Credits och Microsoft Points är några försök på virtuella valutor som inte riktigt tagits emot med den entusiasm som skaparna hoppats på. Den här gången är det Amazon som släpper en egen virtuell valuta. Med Amazon Coins kommer kunder från och med maj att kunna köpa appar och spel till Amazons Kindle Fire.

Vid lanseringen kommer e-handelsjätten att ge bort tiotals miljoner mynt. Värdet av dem är fortfarande lite luddigt eftersom Amazon är sparsamma med detaljer i frågan. Olika uppgifter om värdet på ett enskilt mynt varierar mellan 1 cent, till 1 dollar.

Annons
Annons

Vilket värde de än må ha så kommer det att regna pengar över de utvecklare som vid lanseringen har sina spel och appar på plats.

– Amazon Coins är ett enkelt sätt för konsumenter med en Kindle Fire att spendera pengar i Amazons Appstore. Det erbjuder även app- och spelutvecklare en möjlighet att driva trafik, nedladdningar och att tjäna pengar på sina program. Utvecklare kommer precis som i vanliga fall få 70 procent av summan, säger Amazon i ett uttalande.

Hur får man mynten?

Den stora frågan är varför Amazon behöver en egen valuta. Det finns flera som försökt sig på tilltaget tidigare men misslyckats. Evin Galligan, VD för Touch Lab, som utvecklar för Android har blandade känslor inför mynten.

– Allt som bidrar till att program för Android tjänar pengar är bra. Men hur får man Coins? Amazon går inte in på det. Om man måste köpa mynten, då förstår jag inte vad som är skillnaden mellan dem och pengar.

Men det finns även de som är positivt inställda till Amazons nya mynt.

– Alla känner till Amazons framgångar i e-handelsvärlden och nu har Amazon Appstore blivit en stor aktör på den mobila appmarknaden. Amazons nya virtuella valuta är utformad för att öppna nya möjligheter för utvecklare och göra det enklare för kunden, säger Misha Lyalin, VD för spel och apputvecklarföretaget ZeptoLab.

 

Annons
Annons

Källa: Press, The Verge

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!