Ännu ett fiasko för Wish: 17 av 17 laserpekare underkända

"Kan ge bestående ögonskador".

I tur och ordning har bland annat Elsäkerhetsverket och Lek- och babybranschen undersökt varor som e-handlats från Wish. Och oavsett om det har handlat om leksaker eller USB-laddare har ingen av de inhandlade produkterna visat sig uppfylla de krav som gäller i Sverige.

LÄS ÄVEN: Beställde hem leksaker från Wish - samtliga underkändes

Annons

"Ingen uppfyllde kraven"

Nu sällar sig Strålsäkerhetsmyndigheten till skaran som har utfört tester på produkter från Wish. Denna gång föll valet av produkt på laserpekare, och totalt 17 stycken beställdes hem. Ännu en gång kammade den kinesiska marknadsplatsen hem noll poäng.

- Alla 17 visade sig ha sådana brister att de kan ge bestående ögonskador. Ingen uppfyllde kraven på märkning och samtliga omfattas av tillståndsplikten för starka laserpekare. Vi vill därför varna konsumenter som handlar laserpekare från e-handelssajter eftersom produkterna kan vara mycket starkare än det som står angivet på dem, säger Martin Lindgren, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Tipset: Undvik privatimport

Det nedslående testresultatet har lett till att Konsumentverket nu går ut och uppmanar svenska folket att tänka sig för när de handlar laserpekare. Ett tips är att undvika att handla från företag som är svåra att kontakta.

- Jag vill uppmana konsumenter som handlar via e-handelssajter att alltid kontrollera både produkten och säljaren innan köp. Är man osäker kring produkten tycker jag att man ska undvika privatimport, säger Mikael Schmidt, enhetschef vid Konsumentverket.

Annons