Även e-handelns tjänstemän får nytt avtal

Helt ny anställningsform inrättas.

I dagarna klubbades ett nytt avtal som bland annat omfattar tjänstemän som jobbar inom e-handel och postorder. 

36 månaders visstidsanställning införs

Den största nyheten blir att en helt ny anställningsform införs - avtalad visstid. Den innebär att arbetsgivaren utan att motivera skälen till behovet, kan anställa personer i max 36 månader sammanlagt, innan avtalsformen övergår i en tillsvidareanställning. På Svensk Handel är man nu glada att den nya anställningsformen instiftas.

Annons

- Det är viktigt att vi fått detta. Krav på ändrade anställningsformer har funnits med i tidigare förhandlingar, men det är först nu som vi kommit överens om en en helt ny anställningsform, säger Karolina Sjöberg, avtalsansvarig på Svensk Handel till Ehandel.se.

80 000 omfattas av nya avtalet 

I våras kunde vi berätta att Svensk Handel, efter många och långvariga krav från e-handlarna, lyckats få till stånd ett specifikt e-handelsavtal, som ska gälla främst för personer som jobbar just inom e-handeln. Det avtalet gällde dock i huvudsak arbetare som jobbar exempelvis på ett lager. Nu har alltså även e-handelns tjänstemän som jobbar exempelvis på ett huvudkontor, också fått ett nytt avtal.

- Vi har av tradition en uppdelning av arbetaravtal och tjänstemannaavtal. På arbetsarsidan blev avtalen klara i våras och nu är vi alltså även klara med tjänstemännen, förklarar Karolina Sjöberg.

Totalt 80 000 personer omfattas av det nya tjänstemannaavtalet, men hur många av dem som jobbar hos e-handelsföretag har Svensk Handel i dagsläget ingen statistik på.

Mindre krångel - lättare att anställa 

Karolina Sjöberg säger att trycket från företagen på att få nya regler även för tjänstemännen har varit stort och att en ny anställningsform varit en av de viktigaste frågorna som Svensk Handel drivit i avtalsförhandlingarna.

Hon hoppas att företagen nu ska uppleva att anställningsprocessen förenklats.

- De gamla reglerna har gjort det krångligt att anställa. Begräsningar i avtalen har exempelvis gjort det svårt för företag att erbjuda de som studerar ett extrajobb. Med de nya avtalen ökar vi möjligheterna för företagen att anställa, säger hon.

I avtalet ingår även en löneförhöjning med sex procent, som fördelas med två procents höjning per år. Parterna har också kommit överens om ytterligare avsättning till deltidspension med totalt 0,5 procent, fördelat med 0,2 procent år 2017 och med 0,3 procent år 2019.

Annons

Annons