E-handlare upprörs över inreseförbudet – kan stoppas

Amazon vill se rättsprocess mot Trumps beslut att inte låta personer från sju muslimska länder resa in i USA.

Flera e-handelsföretag kan vara med och stoppa det inreseförbud som USA:s nye president Donald Trump nyligen infört gentemot medborgare från sju länder i Mellanöstern.

Gäller även personer med dubbelt medborgarskap

I dagarna har det visat sig att förbudet även gäller personer med dubbla medborgarskap, alltså som är medborgare i något av de sju länderna och i något annat land, inte tillåts resa in i USA. Flera aktörer i teknikbranschen har nu börjat mobilisera motståndet.

Annons
Annons

Initiativtagare är mjukvaruföretaget Github - och dom har nu bjudit in till ett möte där de hoppas att få sällskap av företag som Google, Airbnb, Pinterest, Dropbox, Netflix och Mozilla.

"Påverkar affärerna negativt"

Den största jätten av dem alla - Amazon - har redan tagit ställning för att stödja minst en rättslig process mot förbudet. Förklaringen är enligt företagen att förbudet påverkar affärerna negativt. Det är dessutom inte första gången som Amazon är i luven på Trump.

Även flera andra teknikföretag har högljutt protesterat mot inreseförbudet för människor från de muslimska länderna då de menar att de är beroende av att kunna locka till sig talanger från andra länder. Vissa bolag har gått ut och fördömt inreseförbudet medan andra har valt att skänka pengar till exempelvis medborgarrättsrörelsen ACLU.

Enligt TT ska varken Google, Airbnb eller Netflix ännu ha kommenterat det planerade mötet.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!