Annons

Folkhälsoministern vill förtydliga alkohollagen

Folkhälsoministern vill förtydliga alkohollagen

2013-11-19 11:07

I förra veckan beslutade åklagaren att lägga ner förundersökningen mot City Gross vinleveranser. Kort därefter flaggade Systembolaget för att alkohollagen måste förtydligas. Något folkhälsominister Maria Larsson (KD) håller med om.

I somras började City Gross tillsammans med Winefinder erbjuda leveranser av vin tillsammans med matkedjans färdigpackade matkassar. Ett tilltag som polisanmäldes av Systembolaget men i förra veckan beslutade åklagaren att lägga ner förundersökningen.

Något som Systembolagets VD, Magdalena Gerger, såg som en bekräftelse på att alkohollagen måste förtydligas. I en intervju med Svenska Dagbladet gav hon sin syn på saken.
– Det påvisar vikten av att snarast förtydliga lagstiftningen. Om så inte sker kommer det att få konsekvenser för den svenska alkoholpolitiska modellen med folkhälsan i fokus. Det måste förtydligas att det inte får förekomma några mellanhänder. Det som händer nu är att kommersiella alkoholbutiker på nätet bygger verksamheter, och det har aldrig varit intentionen, säger Magdalena Gerger.

Värnar om Systembolagets monopol

Nu får hon medhåll från politiskt håll i form av folkhälsoministern, Maria Larsson (KD), som säger att regeringen har för avsikt att införa ett tydligare regelverk.
– Åklagaren har sagt sitt, och tycker inte att det är någon idé att väcka åtal. Vi vet ju också att den utredning som kom i somras, som handlade om tillsynen över e-handel och hemleverans av alkoholdrycker, konstaterade att det nuvarande regelverket ger upphov till tolkningssvårigheter. Den utredningen menade att det finns skäl att göra en översyn av regelverket för att klargöra gränserna för vad som är tillåtet, säger Maria Larsson.
Betänkandet är ute på remiss fram till den första december men Maria Larsson verkar tydlig med vad som är målet. Men om, och när, en ny alkohollag skulle kunna träda i kraft kan hon inte svara på.
– Vi håller på att ta fram direktiv till en utredning som kan göra en översyn av regelverket. För att värna Systembolagets monopol och Sveriges restriktiva alkoholpolitik är det viktigt att förtydliga lagstiftningen, säger Maria Larsson.

Källa: SvD
På bild: Maria Larsson

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Prix
2013-11-19 11:24

Prata folkhälsan är ju löjligt. Säg som det är istället och istället för att sträva mot en utveckling så se till att följa med i den.

Peder
2013-11-19 11:53

I mina ögon är Maria Larsson en hycklare. Hon är vald av svenska folket men ignorerar svenska folket när någon ställer henne en fråga som hon borde kunna svara på. Jag ser fram emot att Kristdemokraterna åker ut under "valet 2014". Bloggaren Anders Landström ställde en fråga till Maria Larsson juli 2013 och har fortfarande inte fått svar från ministern trots att ärendet är diariefört: http://shorepower.blogspot.se/2013/09/diarienr-s20135469fst.html

Annons
Sellpy omsatte över 100 miljoner -

Sellpy omsatte över 100 miljoner - "Jobbar på alla fronter"

Rött resultat - "Satsar hellre på tillväxt".

Annons
Annons
Sålde piratkopior - på kosttillskott

Sålde piratkopior - på kosttillskott

Amazon drabbade av piratföretag.

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

E-handlaren Fåglasång om nya knep i en hård bransch

"Det har varit ett tufft år".

E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

E-handelsjätten planerar två robotlager på 130 000 kvm

Människor och robotar i harmoni?

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Prisjakt satsar på Danmark:

Prisjakt satsar på Danmark: "Ser stor tillväxtpotential"

Finns nu i hela Norden.

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Grannens nätmatjätte omsatte en miljard i fjol

Växte med över 100 miljoner.

"Vår ambition är att ge kunderna ett större sortiment"

Zalando satsar på hållbart mode.

Annons
Annons
Buildor.se tappade 5 miljoner

Buildor.se tappade 5 miljoner

Byggmax koncernen sjönk 4 procent.

Annons
Jobb på Ehandel.se

Gudrun Sjöden Design AB söker:

Produktägare

Lomax Sweden AB söker:

Online Marketing Assistant - Helsingborg - Lomax Sweden AB

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta