Här öppnar nytt logistikcenter bara för e-handlare

Ett av företagen som flyttar in är Campadre.

Företaget Almroths ska bygga ett logistikcenter i Klinga, i Norrköping. Målet är att fler än 100 större och mindre e-handlare ska flytta sina lager till anläggningen så att de samlas i ett hållbart e-handelsflöde. Med det menar aktören att transporterna kan samordnas vilket i sin tur kommer att innebära miljövinster.

– Vi landade i att det här är Sveriges bästa läge. 50 procent av landets befolkning och 25 procent av den industriella produktionen finns inom en radie av 25 mil. Tillgången på arbetskraft var också väldigt viktigt för oss, säger Carl Svensson, vd på Almroths, i ett pressmeddelande.

Annons

Almroths grundades 1930 och har sedan dess gått från att vara en flytt- och transportfirma till ett logistikföretag. Idag jobbar bolaget med ett hundratal företag vars lager är utspridda på ett tiotal platser i regionen. sammanlagt har är lagren på totalt 78 000 kvadratmeter.

LÄS ÄVEN: Ehandel.se besöker Amazons logistikcenter

Det är än osagt hur stor den nya anläggningen planeras att bli, men vi kan ju gissa på att den minst blir så stor som den sammanlagda ytan för de företag som Almroths jobbar med redan idag. 

Ett av företagen som idag redan har sin logistik hos Almroths och som ska flytta till det nya logistikcentret är Campadre.  

Anit lagerrobotar

Många e-handlare går mot att automatisera sina lager så mycket som möjligt. Robotar på lagren är därför ett hett ämne, men Almroths vill gå åt motsatt håll. Det nya logistikcentret förutspås skapa minst 500 nya jobb och det är främst för att företaget vill ha "mänskliga händer och hjärnor som hanterar flödet".

LÄS ÄVEN: Apotea investerar i automatiserat plocklager

– Vår hantering är inget för robotar, den är mer komplex då vi arbetar med många olika partners som har stora variationer i sina varulager både gällande volym och innehåll. Därför har vi behov av mänskliga händer och hjärnor som hanterar flödet, säger Carl Svensson.

Lageranläggningen ska uppföras på mark som är planlagd för industriell verksamhet.

Annons

Annons