Inte lika positiv rapport från PayPal som från Ebay

PayPal har nu släppt sin första kvartalsrapport som fristående bolag och analytiker är inte jättenöjda.

E-handelsföretaget Ebay och betalföretaget PayPal har som vi tidigare rapporterat gått skilda vägar. Marknadsplatsen Ebay förvånade analytiker i förra veckan när de rapporterade sitt tredje kvartal som bjöd på oväntad hög vinst.

PayPal som länge setts som Ebays draglok har nu släppt sin rapport för det tredje kvartalet. Nettovinsten ligger på 377 miljoner dollar eller 0,31 dollar per aktie medan analytikers förhoppningar låg på runt 0,29 dollar. Omsättningen hamnade dock strax under förväntningarna på 2,27 miljarder dollar. PayPal omsatte 2,26 miljarder under det senaste kvartalet, en siffra som kan jämföras med Ebays 2,1 miljarder.

Annons

De nyskilda bolagen är inte långt ifrån varandra i omsättning men betalföretagets vinst ligger alltså på 377 miljoner dollar jämfört med Ebay som rapporterade en nettovinst på 539 miljoner dollar.

Vinsten per transaktion föll

Betalföretaget passar samtidigt på att meddela att man nu har 173 miljoner aktiva användarkonton som det senaste kvartalet gjorde 27 transaktioner i genomsnitt. Aktiva konton och det genomsnittliga transaktionsvärdet ska ha ökat konstant det senaste året.

Vinsten per transaktion ska dock ha sjunkit detta kvartal. Något företaget förklarar till Wall Street Journal med att användarna går till större e-handlare som har förhandlat lägre priser med PayPal.

PayPals aktie sjönk efter rapporten med närmare 7 procent på börsen för att sedan stabiliseras runt ett tapp på 5 procent.

Annons