Jarno om toppaffären: ”Det har varit en intensiv process”

Storsatsningar hos NA-KD förväntas bland annat leda till minst en dag kortare leveranstider.

Gårdagens största nyhet inom svensk e-handel var utan tvekan att NA-KD hade tagit in totalt 140 miljoner kronor från två investerarbolag. Grundaren och VD:n Jarno Vanhatapio hade i förväg uttryckt på Twitter att affären var den största hittills i hans karriär.

- Det är den största summan som jag någonsin har tagit in och sammantaget vad det här kan leda till så är det den största affären hittills, säger han.

Annons

"Har tackat nej till andra"

Bakom storinvesteringen står Northzone och eEquity, varav Nortzone står för den största delen av summan. Att det blev just de två beror bland annat på att det är två bolag som å ena sidan har en internationell karaktär och å andra sidan ett tydligt e-handelsfokus.

- Vi ville inte ha vem som helst och har tackat nej till investerare som vi inte känner kan bidra.

Men även om NA-KD har uppvaktats av andra investerare menar Jarno Vanhatapio att det finns en trend i branschen - inte minst i USA - av att investerarna har blivit mer restriktiva, och att det har blivit svårare att få igenom sina Serie A-rundor.

I just det här aktuella fallet ska dock allt ha fungerat smidigt även om Jarno Vanhatapio enligt sitt eget inlägg på Twitter har jobbat med affären i fem månader.

- Men det är klart att det har varit en intensiv process. Vi har jobbat hårt för det här.

Nyanställningar och nytt lager

De 140 miljonerna ska investeras i hela organisationen för att bädda för fortsatt tillväxt. Det innebär bland annat att sajten ska förbättras, att nya medarbetare ska anställas och att företaget ska satsa på sin marknadsföring.

NA-KD kommer också att utöka det befintliga lagret i Göteborg med ett nytt i Holland. Något Jarno Vanhatapio ser som viktigt inte minst för leveranserna till andra länder. I dag är Sverige och Tyskland NA-KD:s två största marknader men företaget ser hela Europa, samt USA och Australien som viktiga områden framåt.

- Det nya lagret kommer att korta leveranserna till i princip alla länder med minst en dag, ofta två, vilket är nödvändigt när konkurrensen är som den är.

Annons

LÄS ÄVEN: Na-KD tar in 140 miljoner från Northzone och eEquity

Annons