”Matsvinnsbutik” bland årets nyord – jubel hos Matsmart

Konceptet “matsvinnsbutik” verkar ha etablerat sig med råge.  

När Svenska Akademin nyligen presenterade vilka nya ord som tagit sig in på institutionens åtråvärda lista i år, fanns det all anledning för Matsmart att fira. Det verkar nämligen som att en hel del av de nya orden speglar det koncept som e-handlaren arbetar med.

Svenska Akademins ordlista (SAOL) tar varje år in ett antal nya ord som ska ha etablerats i svenska språket under året som gått. Ett av de nya orden är “matsvinnsbutik”, vilket har lett till glada miner hos e-handlaren, som säljer just matsvinn.

Annons

- Det visar att matsvinnet - och dess negativa påverkan på miljön - är på agendan på ett helt annat sätt än när vi startade Matsmart 2013, säger Matsmarts VD Karl Andersson i ett pressmeddelande.

Flera miljörelaterade nyord

Sedan starten har Matsmart lyckats väl med sin ambition att sälja varor som annars hade fått slängas, till exempel eftersom de har kort datum eller en utdaterad förpackning. Under årets andra kvartal ökade företagets omsättning med 200 procent och siktet var då inställt på att nå 80 miljoner för helåret 2016.

- Som Sveriges första och största matsvinnsbutik är det något vi är oerhört stolta över. Fler och fler upptäcker oss ”matsvinnsbutik” är ett bra ord med ett ännu bättre syfte - att ge mat en andra chans, konstaterar Karl Andersson.

Utöver att matsvinnet klättrat högre upp på agendan finns det även ett antal andra miljörelaterade ord som fått en plats på SAOL. Några exempel är “förpackningsfri”, “lånegarderob” och “växtmjölk”.

 

Annons