Miinto – Studieidén som blev ett miljonföretag

Modevaruhuset Miinto grundades 2009 av Mike Radoor och Konrad Kierklo som de enda anställda. Under de senaste fem åren har de ägnat en stor del av sin vakna tid åt företaget, något som gett framgång. Idag omsätter Miinto ett 3-siffrigt miljonbelopp, och har mer än 100 anställda i fem länder.

Miinto säljer kläder, skor och accessoarer via sina sajter i Danmark, Sverige, Norge, Holland och Spanien. Affärsidén bygger på att samla produkter från små klädbutiker på sajterna, och ge dem en chans att konkurrera med de stora kedjorna.

– Vi är ett virtuellt varuhus. Vi varken designar eller köper in kläder utan samarbetar istället med mer än 2 000 klädbutiker. Miinto gör det enkelt för dem att sälja kläder på nätet. Som ersättning för vår tjänst betalar butikerna mellan 12 till 15 procent av sin försäljning på Miinto till oss, säger Mike Radoor.

Annons

Företaget grundades april 2009 av Mike och hans vän Konrad Kierklo. när de träffade två affärsänglar från Danmark som gick in som delägare i bolaget. Fem år senare skickar man ut lönecheckar till mer än 100 medarbetare i fem länder, och under 2013 hade Miinto en omsättning på ett 3-siffrigt miljonbelopp.

– Det innebar att vi plötsligt skulle få jobba väldigt hårt för bara 17 000 kronor i månaden. Ändå tog det oss bara tre sekunder att säga, vi gör det. Det har gått riktigt bra på kort tid, säger Mike som tillsammans med Konrad fick idén till Miinto under deras studietid på HHX i Danmark.

En bra kris

Under det kommande året växte Miinto och lanserades i nya länder. Inom de närmaste åren finns även planer att etablera sig på den tyska, polska och ryska marknaden. I Sverige genererade Miinto under 2013 mer än 70 miljoner kronor. Och den ekonomiska krisen ser Mike snarare som något positivt för egen del.

– Krisen har varit perfekt för oss, då butikerna haft en stark drivkraft till att öka sin försäljning genom Miinto. Vi hjälper butiker från att tvingas gå i konkurs. En startavgift på 5 000 kronor är ett belopp de flesta butiker klarar av att betala.

Efter fem år har lönen ökat från 17 000 kronor till ett belopp som Mike tycker är vettigare. Han ångrar däremot lite att han av oerfarenhet tackade nej till en större ägarandel i företaget då de mycket mer erfarna investerarna i företaget nu fått tillbaka en stor vinst.

– Men Carsten Mikkelsen, en av investerarna i företaget har lärt mig att hellre äga 10 procent av en framgång än 100 procent av ett misslyckande. Vår framgång beror på att vi träffade rätt investerare vid rätt tidpunkt och att vi satte företaget före allt, säger Mike Radoor.

 

Källa: Press

Annons

Annons