Ny undersökning: 11 procent oroliga över att handla online

Enligt en undersökning från Visa handlar 11 procent av svenskarna inte på nätet eftersom de är oroliga över att bli av med pengarna om det är något fel på varan de beställt.

En enkät som Visa har sammanställt visar att en majoritet av svenska konsumenter fortfarande föredrar att handla sina julklappar i fysiska butiker. Av befolkningen i stort var det bara 14 procent som föredrog att handla julklappar på nätet även om 37 procent varken föredrog det ena eller det andra. Räknas personer som är över 56 år gamla bort är det något fler som föredrar e-handel inför julen, 19 procent. Allra populärast är e-handeln bland personer som är mellan 15 och 34 år gamla, samt bland personer som bor i Stockholm.

Julhandel online anses mer bekvämt

11 procent ska i undersökningen ha svarat att de undviker att handla online eftersom de är oroliga över att inte få tillbaka pengarna om det är något fel på varan de beställt. Detta fenomen är något som tidigare uppmärksammats av bland andra Sentor.

Annons

- E-handeln ökar ständigt och svenskar ligger långt fram när det kommer till den digitala utvecklingen. Samtidigt är det långt ifrån så att e-handeln gått om de klassiska butikerna, som fortfarande är viktiga och ger en trygghet för många svenskar. Svenskarna kan dock känna sig lika trygga online, eftersom kort ger exakt samma trygghet på nätet som i butik, säger Christina Lind, Sverigechef för Visa Europe.

Den främsta anledningen till att faktiskt handla julklappar online var i undersökningen att "det är enkelt/bekvämt", något 74 procent höll med om. Den anledningen följdes av "för att undvika trängsel och stress i butiker" (57 procent), "för att spara tid" (49 procent) och "för att det är billigare" (35 procent).

Den aktuella statistiken ska vara baserad på uppgifter från drygt tusen svarspersoner som svarat på frågor vid två olika tillfällen. Panelen ska representera genomsnittet för Sverige.

Annons